Minister Ferd Grapperhaus neemt de tijd voor YouChoose

Deel deze pagina
“Het is maar een pop”, stelt demissionair minister Ferd Grapperhaus de kleinste kinderen aan de andere kant van het dranghek gerust. Achteloos trekt hij er een beetje aan om zijn stelling te bewijzen. In de pop is een keukenmes gestoken dat ernaast ligt. De tomatenketchup moet bloed voorstellen. Het is niet net echt maar de ‘crime scene’ is luguber genoeg om indruk te maken.

Wapeninleveractie 

De minister van Justitie en Veiligheid was donderdagmiddag 14 oktober een uur lang op werkbezoek in winkelcentrum Floriande in het kader van een landelijke wapeninleveractie. Daar doet Haarlemmermeer aan mee met zijn pop-up wapeninleverpunt. 

De komst van de minister kan gerust worden gezien als een hoogtepunt van de Haarlemmermeerse YouChoose-campagne, gericht tegen wapenbezit onder jongeren. De gemeente is inmiddels zo ver dat ze samen met politie, ouders en scholen optrekt tegen het bezit van steekwapens, al blijft er vooral qua bewustwording van de ouders nog wel wat te wensen over. 

Ferd Grapperhaus en Marianne Schuurmans

De minister van Justitie en Veiligheid was op werkbezoek in winkelcentrum Floriande in het kader van een landelijke wapeninleveractie. Foto: Just-Justa

Schooltas 

Ze willen er nog steeds niet met zijn allen aan dat ook in Haarlemmermeer jongeren messen bij zich dragen, laat staan dat hun eigen kinderen er een in de schooltas kan hebben, maakt burgemeester Marianne Schuurmans duidelijk. Niet voor het eerst en vast ook niet voor het laatst benadrukt ze dat niet alléén kinderen uit kansarme gezinnen steekwapens mee de straat op nemen. 

Wijkagent Johan Dubbeldam vertelt de minister dat in Haarlemmermeer veel grover geschut dan - overigens ook zeer gevaarlijke - keukenmessen worden aangetroffen. Zijn collega reikt hem een langwerpig voorwerp in een hoes aan, onlangs gevonden door kinderen in de struiken in een keurige wijk in Hoofddorp, zegt hij. Uit de hoes komt een enorme machete tevoorschijn. 

Bol dot com 

“Gewoon te krijgen bij Bol dot com”, aldus Johan Dubbeldam. Ferd Grapperhaus weet zulke dingen best maar nu hij er zo concreet mee wordt geconfronteerd, schudt hij toch met zijn hoofd van verbijstering. Over de campagne YouChoose is hij zeer te spreken. Burgemeester Marianne Schuurmans vertelt hem trots dat Nijmegen en Den Haag in navolging van Haarlemmermeer voor dezelfde aanpak kiezen. “Ik zou commissie vragen”, zegt de minister. 

Out in the open 

Hij snapt precies wat schoolleiders, de burgemeester en politiemensen hem vertellen over misschien wel het grootste obstakel in de strijd tegen dat mes. “Oh, oh, oh, het is zo’n lange weg voor scholen en ouders om ze zo ver te krijgen dat ze met het probleem out in the open durven te gaan”,  zegt hij met een diepe zucht erachter aan. Dat heeft alles te maken met imagoschade. Scholen die actief wapenbezit tegengaan, worden al snel gezien als scholen waar kennelijk wapens aanwezig zijn en daar doe je je kind niet op. En ouders denken vaak dat hun kind zulke dingen nooit zal doen. “Anders hebben ze zelf gefaald als opvoeder”, aldus de burgemeester.

Ferd Grapperhaus in Floriande

De komst van de minister kan gezien worden als een hoogtepunt van de Haarlemmermeerse YouChoose-campagne. Foto: Just-Justa

Preventie 

Adjunct-directeur Soufiane Meziane van het Altra College, een school voor speciaal voortgezet onderwijs in Hoofddorp, begrijpt de huiver niet zo. Juist door een actieve opstelling zoals op zijn school kun je aan preventie doen, redeneert hij. En dáár gaat het om, zo maak je je school veiliger, niet door weg te kijken. Hij krijgt bijval van alle aanwezigen, inclusief de minister. 

Minister Ferd Grapperhaus neemt uitgebreid de tijd in het winkelcentrum van Floriande. Hij knoopt gesprekken aan met jongeren, wordt op tal van selfies, foto’s, filmpjes vastgelegd, voert onderhoudende gesprekken met politiemensen, praat met jeugdboa’s, met jongerenwerkers en met de pers. Precies zoals de bedoeling was, zegt burgemeester Marianne Schuurmans na afloop. 

Gepubliceerd op: 
15 okt 2021