Metamorfose voor 50 jaar oude dorpshuis De Meerkoet

Deel deze pagina
“Je kunt beter vragen wat er niet is gedaan”, zegt Sandy Goezinne, de beheerder van De Meerkoet. De vraag was wat er zoal is verbouwd aan het jubilerende dorpshuis in Lisserbroek. Die verbouwing en de heropening van De Meerkoet vallen, niet geheel toevallig, samen met het 50-jarig bestaan ervan. Dat wordt gevierd met onder meer een open dag op zondag 27 september.

Beheerder Sandy Goezinne hoopt dat door bekendheid te geven aan het jubileum en door de metamorfose die het dorpshuis heeft ondergaan nóg meer bezoekers de weg ernaartoe weten te vinden.

Er is hard gewerkt in dorpshuis De Meerkoet in Lisserbroek

Er is hard gewerkt in dorpshuis De Meerkoet in Lisserbroek. Foto: Margo Oosterveen

Méér bezoekers

We hebben ons toen we plannen maakten voor de verbouwing bewust ook door mensen van 30 jaar en ouder en ook door 40-plussers laten adviseren. De Meerkoet wordt goed bezocht maar er mogen best méér bezoekers komen, vooral uit die leeftijdsgroepen. We krijgen voornamelijk ouderen en jongeren over de vloer maar we zijn er ook voor de groep daartussenin.  

De Meerkoet is één van de vele dorpshuizen, wijk- en jongerencentra in Haarlemmermeer die door de stichting Maatvast wordt beheerd en geëxploiteerd. Dat is overigens nog niet zo heel lang het geval. Tot een aantal jaren terug runde een zelfstandig bestuur De Meerkoet. De overdracht aan Maatvast ging niet zonder slag of stoot. “Het sentiment was, heel begrijpelijk, toch een beetje ‘blijf van ons dorpshuis af’. Dat was trouwens ook zo met dorpshuis het Eiland in Beinsdorp, waarvan ik ook de beheerder ben.”

Paraplu

Het besef dat het toch wel prettig bivakkeren is onder de paraplu van de stichting Maatvast, die sowieso niet van alle dorpshuizen, wijk- en jongerencentra een eenheidsworst maakt maar juist de eigenheid van de locaties respecteert, zegt Sandy Goezinne, zorgt ervoor dat dergelijke sentimenten wegebben.
Ze denkt dat de inwendige verbouwing van De Meerkoet dat proces heeft versneld. “Iedereen heeft eraan meegewerkt. Het resultaat is fantastisch. Daardoor zijn er stevige banden gesmeed. En dat er meer geld nodig was dan het budget aanvankelijk groot was en dat dat geld er ook is gekomen dankzij onder meer geslaagde fondsenwerving door de grote organisatie die Maatvast is, helpt natuurlijk ook heel erg.”

Spaarpot

Bij de overdracht van het vroegere bestuur van De Meerkoet naar Maatvast ging een goed gevulde spaarpot mee van enkele tienduizenden euro’s. Dat geld was bestemd voor de modernisering van het dorpshuis. Het 50-jarige bestaan was een ideaal moment om daar werk van te maken, vertelt Sandy Goezinne. 

Het was de bedoeling om het dorpshuis een nieuwe warme uitstraling te geven en dat is gelukt. Uiteindelijk is er voor ongeveer 100.000 euro verspijkerd. Echt alles is aangepakt, niets oogt meer hetzelfde. Direct al bij de entree zijn de verschillen groot. De Meerkoet heeft een metamorfose ondergaan. Dat wil zeggen: aan de binnenkant.

De buitenkant van het dorpshuis is niet veranderd

De buitenkant van het dorpshuis is niet veranderd. Foto: Margo Oosterveen

Het bedrag dat in de spaarpot zat, is zo’n beetje verdrievoudigd. Met behalve de opbrengsten van de fondsenwerving door Maatvast ook bijdragen van anderen fondsen, van Lisserbroek Samen Meer en de opbrengsten van een stemactie bij een bank.

Veel handen

Behalve geld waren er ook heel veel handen nodig. Vrijwilligers in alle soorten en maten hebben geholpen met klussen en schilderen. Medewerkers hebben hun uren die ze anders aan gastheerschap zouden hebben besteed, ingeruild voor verftijd. En door hun werkgevers vriendelijk aan te kijken, kregen sommige vrijwilligers het voor elkaar dat vele liters verf gratis waren en dat er een flinke korting loskwam op de stucwerkzaamheden in de biljartruimte. 

En zo staat De Meerkoet er na een halve eeuw weer als een zonnetje en zeer uitnodigend bij. “We zijn alle dagen open”, zegt beheerder Sandy Goezinne wel een keer of drie. 
 

Gepubliceerd op: 
9 sep 2020