MENES: tien jaar platform voor jongeren

Een freerun parcours, een quiz voor oud en jong en een campagne om voedselverspilling tegen te gaan: het zijn drie van de vele initiatieven van Haarlemmermeerse jongeren die de afgelopen jaren zijn gerealiseerd. Jongerenplatform MENES ondersteunt de jongeren hierbij. “Er leven bij hen zoveel ideeën”, zegt Gijs Heijnis van MENES. Het platform bestaat nu tien jaar.

Headville is een flitsend skatepark in Floriande van maar liefst 1.500 vierkante meter, dat twee jaar geleden opende. “Dat het skatepark zo mooi en succesvol is geworden, komt doordat de skaters zelf hebben meegedacht over hoe het eruit moest komen te zien”, zegt Gijs Heijnis.

Wij kunnen wel van alles bedenken, maar zìj zijn de experts.

Bijenproject van MENES

In het project Bij-zonder zetten jongeren zich in voor bijen door te zorgen voor meer bloemen. Foto: MENES

En dat is precies waarom tien jaar geleden MENES is opgericht. In Haarlemmermeer wonen veel jongeren. Zij hebben onder de 18 geen stemrecht, maar vormen wel een belangrijk deel van de bevolking. De gemeente heeft verschillende manieren bedacht om hen invloed te geven op hun eigen omgeving en zaken die zij belangrijk vinden. Zo is er de jongerengemeenteraad, eens in de vijf een groot jeugdonderzoek, een digitaal jongerenpanel én MENES: een platform dat jongeren helpt ideeën voor hun wijk of dorp te realiseren. Met ondersteuning van MENES kunnen jongeren zelf iets organiseren of adviezen geven aan de gemeente of andere organisaties.

Voetbal en foto’s

“We doen samen met jongeren minimaal twaalf projecten per jaar”, vertelt Gijs. In tien jaar tijd zijn dat er dus minstens120 geweest.

Het leukste of succesvolste? Dat kan ik echt niet zeggen, ik ben over elk project enthousiast. Zo hebben twee jongens die nog niet zo lang in Nederland wonen onlangs in hun wijk een voetbaltoernooi georganiseerd. Iets heel anders, maar ook heel mooi, was een fototentoonstelling van twee jongeren die te maken hebben gehad met allerlei problemen in hun omgeving, zoals anorexia, depressie en ander heftige zaken. Via hun foto’s konden zij zich daarover op een kunstzinnige manier uiten en met bezoekers in gesprek gaan. Dat was heel indrukwekkend.

Zwerfafval en smartphones

Jongeren kunnen hun voorstel of idee via de website www.menes.nu of social media aanmelden. Andere jongeren kunnen zich bij de projecten aansluiten.

Maar we zoeken de jongeren ook op allerlei plekken op. We werken veel samen met scholen, jongerenwerkers van MeerWaarde, met Maatvast en andere organisaties.

Volgens Gijs is het niet zo dat de jongeren van nu met heel andere ideeën komen dan tien jaar geleden. “Wel is duurzaamheid een thema dat nu erg leeft. Jongeren gaan zwerfafval opruimen, of zaden uitdelen voor bloemen die goed zijn voor bijen. Ook zie je meer initiatieven om jongeren en ouderen met elkaar te verbinden. Een paar meiden die in een wijkcentrum een training geven aan ouderen over de smartphone, bijvoorbeeld.”

Prestatiedruk

“Wat steeds terugkomt, is de wens dat ‘er meer te doen is voor jongeren’. Maar als je dan zegt ‘kom, laten we wat organiseren’, schrikken veel jongeren daarvoor terug. Ze hebben het vaak druk, nu misschien nog wel meer dan vroeger. Met school, huiswerk, vrienden, werk, sporten, social media. Ze hebben best veel op hun bordje.” Niet voor niks is ‘prestatiedruk’ een thema waarover Menes met jongeren in gesprek is.

Dat is iets wat we laatste tijd meer zijn gaan doen: met jongeren thema’s bespreken waar ze uit zichzelf misschien niet zo snel mee komen. Zo hebben we met het COC en Bureau Discriminatiezaken een bijeenkomst georganiseerd met lhbti’ers op scholen. Daar gaan we zeker mee door. Wat zijn zaken waar lhbti-jongeren tegenaan lopen? Wat voor wensen hebben ze? Wat voor aanpak adviseren zij? Helemaal nu Haarlemmermeer een regenbooggemeente wordt, is dat een onderwerp waar meer aandacht voor mag komen.

19 nov 2019