Meldpunt gedupeerde ouders toeslagenaffaire

De gemeente Haarlemmermeer gaat ouders helpen die door de problemen met de kinderopvangtoeslag getroffen zijn. Deze hulp komt bovenop de financiële compensatie door de Belastingdienst. Gedupeerde ouders uit kunnen zich met hun hulpvraag melden bij de gemeente voor ondersteuning.

De Belastingdienst compenseert ouders die zijn getroffen door de problemen met de kinderopvangtoeslag. Maar soms is die compensatie niet genoeg. Er kunnen ook problemen op andere vlakken ontstaan, zoals schulden, inkomen, zorg en opvoeden van de kinderen. De Rijksoverheid, Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) en de Belastingdienst spraken vorige week af dat gemeenten gedupeerde ouders hierbij gaan helpen.

De toeslagen worden berekend
Author:
Shutterstock

Inkomsten, uitgaven en toeslagen op een rijtje zetten. Foto: Shutterstock

Maatwerk

Het kabinet stelt landelijk 11 miljoen euro beschikbaar om gemeenten te helpen bij het opzetten van maatwerk voor gedupeerde ouders. Welke mogelijkheden er zijn en hoe dit maatwerk eruit ziet, moet de gemeente nog horen van de VNG.

Melden als gedupeerde

Om welke ouders het gaat en hoeveel gedupeerden er in Haarlemmermeer zijn, is bij de gemeente niet bekend. De Belastingdienst mag, vanwege de privacywet AVG, geen gegevens van ouders doorgeven aan de gemeente. Daarom roept de gemeente gedupeerde ouders uit Haarlemmermeer op zich alvast te melden met naam en contactgegevens via kinderopvangtoeslag@haarlemmermeer.nl. Zodra er meer bekend is over het maatwerk dat de gemeente kan verlenen, kan de gemeente direct contact opnemen met gedupeerden.

Wethouder Johan Rip (Werk en Inkomen):

De toeslagenaffaire heeft veel mensen in de problemen gebracht. Voor sommigen betekende dit zelfs het verlies van hun baan of het einde van hun huwelijk. We willen inwoners die hierdoor getroffen zijn graag helpen om hun leven weer op de rails te krijgen en roepen hen daarom op zich bij ons te melden.

6 okt 2020