Marianne Schuurmans: ‘Ja, dit is mijn baan’

Deel deze pagina
In het leven van Marianne Schuurmans (58) gaat veel veranderen. Bijvoorbeeld de tekst van haar twitteraccount. Daar staat nu dat Lingewaard een echte fietsgemeente, schitterend tussen rivieren in het groene hart van Arnhem en Nijmegen is.

 

Daar maak ik Haarlemmermeer van, of zoals jullie dat schrijven – HLMRMeer - en dan iets met wonen, werken, veel winkels en groen en de wereld binnen handbereik", zegt de aanstaande eerste kroonbenoemde burgemeester van de nieuwe gemeente Haarlemmermeer. Ze schudt het tekstje zo uit haar mouw. Ze is de ‘new kid in town’ maar dat is aan niet zo veel te merken. De ‘town’ is niet zo nieuw voor – nog tot 10 juli - de burgemeester van Lingewaard. Ze heeft al heel wat tijd doorgebracht in Haarlemmermeer en dat heeft niets te maken met voorbereidingen op sollicitaties maar alles met haar vakantieverblijf in Zandvoort. Dat was menigmaal een uitvalsbasis voor tripjes naar bijvoorbeeld Cruquius (“Voor de inrichting van onze vakantiewoning”), Hoofddorp (“Kleding, computerspelletjes”) en Vijfhuizen (“Erg mooi dorp”). Ik ben nog niet in alle 31 kernen geweest maar ik durf te zeggen dat Haarlemmermeer voor mij bekend gebied is.”

Marianne Schuurmans, foto gemeente Lingewaard
Marianne Schuurmans "Als ik had gedacht dat ik niet aan de voorwaarden kan voldoen, had ik niet gereageerd.", foto gemeente Lingewaard

 

Max Verstappen

“Ja, ik ben een groot fan van Formule I”, zegt ze enthousiast over de komst of beter: terugkeer van de hoogste klasse in de autosport naar Zandvoort. “Dat komt ook door Max Verstappen. Formule I betekent natuurlijk wel het nodige voor de omgeving. Maar als we dat in de regio met elkaar en met de provincie Noord-Holland in goede banen leiden, is Formule I een echte opsteker.”

Stevige burgemeester

Marianne Schuurmans heeft uiteraard kennis genomen van de profielschets met de vele en hoge eisen die de gemeenteraad én inwoners aan hun nieuwe burgemeester stellen. De volksvertegenwoordigers zochten een schaap met wel acht poten. “Ja”, zegt ze zonder een spoor van twijfel op de vraag of zij die nu hebben gevonden. “Ja, dit is mijn baan. Als ik had gedacht dat ik niet aan de voorwaarden kan voldoen, had ik niet gereageerd. Ik ben die stevige burgemeester van die dynamische gemeente. Die er voor iedereen is. Voor alle kernen. Met contacten met alle ministeries.”

Het stond niet in het profiel maar ze is het volgens de media wel: Bourgondiër. Marianne Schuurmans, lachend:

Vooropgesteld ben ik een Brabantse. Maar als de definitie van Bourgondiër levensgenieter is, ben ik ook Bourgondiër. Ik kom niet om in de vrije tijd maar des te meer kan ik genieten van een fietstocht of een goed boek, van koken en van die heel lang lopende Engelse crimeseries kijken. Mijn man zegt wel eens: alsof je het gras ziet groeien. Ja, ik houd ook van muziek. Van DJ muziek tot opera.

Energie

Haarlemmermeer komt op haar pad net nadat ze is begonnen aan een tweede termijn in Lingewaard. Ziet ze niet op tegen een overstap naar de Randstad, naar al die drukte, naar een grote gemeente waar ‘never a dull moment is, met ook nog eens Schiphol binnen de grenzen?

Als je me dit op mijn 68ste had gevraagd, was het een moeilijke vraag geweest. Nu niet. Ik ben te jong om mijn tijd uit te zitten. Ik heb nog zo veel energie.

Openbare orde en veiligheid

Marianne Schuurmans was eerder burgemeester van Millingen aan de Rijn, lid van de Provinciale Staten van Gelderland (namens de VVD) en wethouder in Beuningen. Haarlemmermeer wordt dus haar derde burgemeesterspost. Ze vindt de burgemeestersfunctie de mooiste van het openbaar bestuur. Ze spreekt er gepassioneerd over.

Boven de partijen staan. De functie van burgermoeder vervullen. Met de bewoners van de kernen, grote en kleine, bespreken hoe dingen nog beter kunnen of juist mijn waardering overbrengen voor de mooie en leuke dingen die er tot stand komen. Iets los kunnen trekken en begeleiden. Verbinden. En niet in de laatste plaats de hoeder zijn van de openbare orde en veiligheid. Dat laatste is van ongelofelijk grote waarde. Een basisvoorwaarde. Zonder openbare orde en veiligheid zou mijn interesse in de functie van burgemeester verdwijnen.

 

Crisis

De luchthaven Schiphol is in dat opzicht een fantastische uitdaging. Ook een forse uitdaging. Nee, ik ben daar niet extra zenuwachtig over. Schiphol is een object met een hoog risicoprofiel en dat betekent dat zowel bij de luchthaven als bij de gemeente en ondersteunende diensten iedereen voorbereid is op crisissituaties. Ik weet zeker dat ik in zulke situaties allemaal bekwame mensen om mij heen heb staan. Ik moet eerlijk zeggen: ik ben er ook wel van, van een crisissituatie. Natuurlijk heb ik het allerliefst dat die zich niet voor doet. Maar als er zich eenmaal een aandient dan krijg ik daar energie van en voel ik me uitgedaagd. En als het achter de rug is en je kunt met voldoening terug kijken op de wijze waarop de crisis is bestreden, geeft dat toch een kick. Als het om openbare orde en veiligheid gaat, is Schiphol het mooiste wat je kunt hebben.

Samengestelde gemeente

Maar het is niet alleen door Schiphol dat ik Haarlemmermeer op mijn lijstje had staan. Dat Haarlemmermeer een samengestelde (meerkerninge) gemeente is, spreekt mij ook heel erg aan. Eentje met een grote stad, Hoofddorp en heel veel kleine dorpen die zich ook allemaal gehoord moeten weten. Dat past mij beter dan één grote stad.

De gemeenteraad kan rekenen op een voorzitter die houdt van stevige, scherpe debatten met ruimte voor emoties enerzijds maar die streng is op het handhaven van fatsoensnormen anderzijds. “Ik grijp direct in als die worden overschreden.”   

 

Korte lijnen

De ambtelijke organisatie van Lingewaard telt zo’n 400 en  Haarlemmermeer 1000 medewerkers. Marianne Schuurmans houdt er bij voorbaat rekening mee dat de lijnen in haar nieuwe gemeente langer zullen zijn. Maar mijmeren dat het zo prettig is als iedereen iedereen kent en daardoor alles lekker snel en soepel is geregeld, is er niet bij.

Het inwonertal van de eerste gemeente waar ik burgemeester was, is 6.000. Kun je nagaan. Niet dat ik er daar in ben geslaagd om iedereen een keer te spreken maar de meeste mensen kennen je dan wel. Maar te korte lijnen, te vaak dezelfde mensen spreken en dingen met hen regelen, heeft ook nadelen. Dan ligt cliëntelisme op de loer.

Stage

Iedereen kennen, gaat sowieso niet lukken met 155.000 inwoners en duizend ambtenaren. Maar ik vind het wel nuttig om zo veel mogelijk ambtenaren te leren kennen. Zij kennen als het goed is de uitdagingen van alle dorpen en kernen. Ik heb me dan ook voorgenomen om mijn eerste burgemeestersjaar stage te gaan lopen bij alle clusters. Wie werken daar, wat doen ze, wat gebeurt er? Daar wil ik een goed beeld van krijgen. En ik zal me ook zo veel mogelijk laten zien en horen op zo veel mogelijk plekken in de gemeente. Ik heb uit het coalitieakkoord begrepen dat dat ook de bedoeling van de wethouders is. Zij willen in samenspraak met de inwoners de gemeente nóg beter maken, met hen in gesprek over hun initiatieven. Maatwerk leveren. Dat spreekt me zéér aan.

Gepubliceerd op: 
18 jun 2019