Margaretha’s Hoeve in Nieuw Vennep

Deel deze pagina
Margaretha’s Hoeve is een schitterende, pas gerenoveerde boerderij uit 1880 in Nieuw-Vennep en was een van de drie kanshebbers op de titel Haarlemmermeers Monument van het jaar 2020, geselecteerd door de Haarlemmermeerse Erfgoedcommissie. Het thema van de verkiezingen van dat jaar was: ‘leermonument’.

Het thema ‘leermonument’ verwijst met een knipoog naar ‘leermoment’. Want van ieder monument kunnen we iets leren. Sommige monumenten hebben of hadden een leerfunctie. Andere monumenten vertellen verhalen uit het verleden: lessen over de geschiedenis en de identiteit van Haarlemmermeer. Cultuurwethouder Marja Ruigrok:

Ons erfgoed is ontzettend waardevol. Het zijn tastbare herinneringen aan een vervlogen tijd en stille getuigen van onze geschiedenis. In Haarlemmermeer leven en ondernemen we in en met dat erfgoed en de Margaretha's Hoeve is hier een prachtig voorbeeld van. Ik ben dan ook heel erg trots op wat hier tot stand is gebracht.  

Margaretha's Hoeve in Nieuw-Vennep

Margaretha's Hoeve in Nieuw-Vennep. Foto: Margo Oosterveen. 

Appartementen

En dat is inderdaad niet niks. Want Margaretha's Hoeve is schitterend opgeknapt. En op de plek waar vroeger het vee, de paarden en de landbouwmachines stonden en de gewassen lagen opgeslagen, zijn zestien unieke appartementen gemaakt. Resi en Rogier Vroegindeweij bieden hier sinds afgelopen mei een thuis voor mensen met dementie: de Herbergier Nieuw-Vennep, een franchiseformule van De Drie Notenboomen. Resi en Rogier wonen zelf met hun twee kinderen in het voorhuis. Resi:

Wij zijn natuurlijk supertrots op de nominatie voor monument van het jaar. De renovatie was een traject van lange adem, maar we zijn ongelooflijk blij met het resultaat.

Meest zuidelijke stolpboerdij

De renovatie door Stadsherstel Amsterdam startte in 2018 en is dit voorjaar afgerond. Nu staat de oude dame weer in volle glorie te stralen in een landelijke omgeving aan de Hoofdvaart. Margaretha’s Hoeve is de meest zuidelijk gelegen stolpboerderij van Noord-Holland. Boer Melis Spaans, die de boerderij hier rond 1860 bouwde, was namelijk afkomstig uit het West-Friese Oudendijk, een streek waar dit type boerderij gewoon was. De oorspronkelijke boerderij brandde af, maar is in 1880 herbouwd in dezelfde stijl op de oude fundering. En díe Margaretha’s Hoeve staat er nog steeds.

Familie Bulk

De familie Spaans woonde er nog tot 1886. De tweede eigenaar was boer Bulk, die tot ver in de omtrek bekendstond om zijn tuigpaarden. De familie Bulk heeft Margaretha’s Hoeve tot maar liefst 2017 bewoond. Daarna is de boerderij aangekocht door Stadsherstel Amsterdam en herbestemd tot een kleinschalige woonvorm voor mensen met dementie. “De kinderen van de laatste bewoners zijn nog langs geweest om te kijken hoe het na de verbouwing geworden is. Ze vinden het prachtig”, vertelt Resi Vroegindeweij.

Karakteristieke elementen

Resi: “Alle zestien appartementen zijn uniek en verschillend qua grootte. Overal zijn oorspronkelijke, karakteristieke elementen terug te vinden, zoals vloerbalken of delen van het gebint, de houten draagconstructie van de boerderij.” Ook in het hart van de hoeve, de gezamenlijke woonkamer met open keuken, is de gebintconstructie goed zichtbaar.

TBC-huisje

Heel bijzonder is ook het zogeheten tbc-huisje, dat eind 19e eeuw op het erf van Margaretha’s Hoeve is neergezet door boer Jan Dirk Bulk. Het is een houten gebouwtje in Zwitserse chaletstijl op een draaimechaniek. In de zomer kwamen familieleden uit Den Haag logeren die kampten met astmatische klachten, want in de polder was tenminste frisse lucht. In het tbc-huisje konden ze daar uit de wind en meedraaiend met de zon van genieten. Dit soort huisjes kwam vroeger vaker voor in groene gebieden. Ook het tbc-huisje is helemaal gerestaureerd. 

Liefdevol thuis

“Tweeënhalf jaar geleden hadden wij niet durven dromen dat we op zo’n geweldige plek terecht zouden komen”, zegt Resi. “Een prachtige monumentale boerderij, heel mooi gerestaureerd, in een landelijke omgeving, waar wij mensen met geheugenproblemen een warm en liefdevol thuis kunnen bieden.”

Gepubliceerd op: 
21 jul 2021