Magneetvissen? Denk aan de risico's

Deel deze pagina
‘Er is een ding dat ik nooit zou willen missen, en dat is vissen’. De ouderen onder u kennen ongetwijfeld dit liedje uit het originele ‘t Schaep met de 5 pooten, gezongen door Leen Jongewaard en Piet Römer. Het maakt ze niet uit wat er allemaal gebeurt, als ze maar kunnen vissen. En dat geldt voor veel vissers. Lekker rustig aan de kant van het water, wachtend tot er een vis voorbijkomt die in het aas bijt en de dobber laat dansen.

De afgelopen paar jaar is er een nieuwe vorm van vissen bij gekomen: magneetvissen. Met een sterke magneet worden objecten uit het water gehaald. Daar is op zich niets mis mee, want oud ijzer hoort natuurlijk niet op de bodem van het water. Het is alleen jammer dat het oud ijzer dat wordt opgevist soms aan de kant blijft liggen. 

Maar er is nóg een aspect. Haarlemmermeer is in de Tweede Wereldoorlog veel gebombardeerd. Er liggen hier op diverse locaties nog de nodige projectielen in de grond én in de Ring- en Hoofdvaart. Je zult maar een granaat opvissen die nog af kan gaan. Deze zomer kwam de Explosieven Opruimingsdienst in Den Haag in actie nadat een magneetvisser daar een granaat afgaf op het politiebureau. Wat denkt u dat er kan gebeuren als een explosief tussen het oud ijzer op de kant blijft liggen? 

Ik begrijp best dat het leuk en spannend is om met een magneet te vissen. Maar ik vraag magneetvissers (en de ouders van jonge magneetvissers) zich bewust te zijn van de risico’s. Ruim op wat je opvist, maar vis je een projectiel op, bel dan onmiddellijk de politie.
 

Gepubliceerd op: 
3 dec 2019