Maaike Ballieux (GroenLinks): “Slimme en warme keuzes maken’

Deel deze pagina
Ze informeren wekelijks tijdens online raadsvergaderingen naar anderen. Naar de inwoners, de ondernemers, de schoolkinderen, de zelfstandige ouderen, de ouderen in verpleeghuizen, naar de sportclubs, naar de culturele sector. Maar hoe gaat het eigenlijk met de raadsleden zélf? Het woord is aan Maaike Ballieux, fractievoorzitter van de vijfkoppige fractie van GroenLinks.

Sluipen

“Met mij gaat het goed en gelukkig met de rest van de fractie ook. Geen gezondheidsproblemen. Ook niet in de familiesfeer. Wel kennen we zo langzamerhand allemaal iemand die wél ziek is. Het coronavirus sluipt zo ook onze persoonlijke levens binnen. En natuurlijk ondervinden we alle vijf de effecten van de maatregelen. Ik noem kinderen die eindexamenkandidaat zijn en een bijzonder traject moeten afleggen of kinderen die uit de instelling naar huis zijn gehaald, zoals ik zelf heb gedaan.” 

Maaike Ballieux

Maaike Ballieux. Foto: Jur Engelchor

Het echte werk 

Het was Maaike Ballieux die kortgeleden de discussie aanzwengelde over de tekortkomingen die zij ervaart in de huidige digitale raadsvergaderingen. Een gevoelige kwestie die ze genuanceerd ter sprake bracht. Zij is net als andere raadsleden aan de ene kant juist blij dat dankzij de techniek online en in het openbaar debatten kunnen worden gevoerd. Maar aan de andere kant voelen de digitale raadsvergaderingen in deze coronatijd, met alleen de burgemeester en de griffier in de raadzaal en de gemeenteraad thuis achter een beeldscherm, niet aan als het échte werk. Sterker nog, ze zijn het ook niet, vindt Maaike Ballieux. 

Communicatie

“Juist nu, nu er van alles speelt in Haarlemmermeer, nu iedereen heeft te maken met stevige overheidsmaatregelen en de effecten daarvan, moet de gemeenteraad een goed debat kunnen voeren. Ons werk als volksvertegenwoordiger draait vooral om communicatie en dat is zo veel meer dan de techniek ons nu kan bieden, hoe blij en dankbaar ik ook ben. Ik mis de non-verbale communicatie. Het instemmende knikje, de verbijsterde blik.” 

Anderhalve meter politiek

“Het gaat om het vinden van een zorgvuldige balans tussen volksgezondheid en het kunnen voeren van een goed debat. Begrijp me goed. Ik respecteer eenieders zelfbeschikking. Wat een ander besluit, ik heb daar geen oordeel over. En het kan niet zo zijn dat als er maar één is die het risico van fysiek samenkomen in geen geval wil nemen, hij of zij krijgt te horen: jij dan maar niet.”  
“Het gesprek hierover is nog niet af. Maar ik wil met de collega’s onderzoeken of er een vorm van ‘anderhalve meter politiek’ mogelijk is waarmee we goed met elkaar kunnen debatteren.” 

Leegstand en hoge huren

De situatie in Haarlemmermeer overziende, maakt Maaike Ballieux zich grote zorgen over de middenstand. Dat deed de fractievoorzitter van GroenLinks trouwens al vóór de coronacrisis. Ze signaleerde toen al veel leegstand in het centrum van Nieuw-Vennep, in Hoofddorpse winkelcentra en aan de Kruisweg en in Badhoevedorp. “Tegenover die leegstand staan hoge huren, zegt ze. Hier en daar treedt al verpaupering op. Een toch al weinig rooskleurige situatie die nu door de coronacrisis danig verslechtert. Dat is zorgelijk, uiteraard voor de ondernemers zelf, maar ook voor de leefbaarheid en de gezelligheid in onze gemeente.

Afstoffen

Maar Maaike Ballieux wil niet alleen maar negatief zijn over het vele coronaleed. “Ik zie ook veel solidariteit. Geven en nemen. Dat is en wordt een belangrijke kracht om verder te gaan in Haarlemmermeer.” 
“De crisis biedt ook een kans op herijken”, zegt ze. “We zijn nu als het ware aan het afstoffen wat we belangrijk vinden. Zoals onze lokale winkeliers. Daar gaan we met zijn allen omheen staan. We kopen meer bij hen en we waarderen de creatieve afhaaloplossingen van onze horeca-ondernemers. We ervaren weer hoe belangrijk de mensen zijn die in de zorg werken. Dat geldt bijvoorbeeld ook voor de politie en de handhavers van de gemeente.” 
“Laten we na de crisis vanuit deze waarden een nieuwe economie opbouwen. Eentje die niet alleen maar gericht is op economische groei maar eentje met slimme en warme keuzen, ook gericht op de záchte kanten van onze samenleving.” 
“Maar laten we voorlopig vooral gezond blijven of weer worden en zo min mogelijk mensen verliezen. Ik wens, namens onze hele fractie, alle inwoners heel veel sterkte toe.” 
 

Gepubliceerd op: 
1 mei 2020