Kunst en cultuur: niets boeken, wel cancellen

Deel deze pagina
Het doek is gevallen. De musea zijn dicht. De podia blijven leeg, net als de stoelen in de zalen. In elk geval voorlopig. Er wordt niets of niemand geboekt. Gecanceld en uitgesteld des te meer. Wie kunst en cultuur wil opsnuiven in Haarlemmermeer, is voorlopig aangewezen op eigen boekenkast of andere eigen collecties. Met dank aan het coronavirus.

Creativiteit, vechtlust en teamspirit

Wethouder Marja Ruigrok maakte een telefonische rondgang door de sector. Net als de andere bestuurders belt zij met ‘sleutelfiguren’ van de beleidsterreinen waarvoor zij verantwoordelijk is. De wethouder wijst op regelingen en actuele ‘Haagse’ brieven waarmee de sector wellicht haar voordeel kan doen. De belangstelling van wethouder Marja Ruigrok wordt door al haar gesprekspartners zeer op prijs gesteld. Maar hun verhalen over de situatie stemmen niet tot vreugde. Toch maakt de coronacrisis ook creativiteit, teamspirit en vechtlust los, merkte wethouder Marja Ruigrok. Dit hoorde ze zoal:  

Arjen Davidse, directeur-bestuurder bij het Cultuurgebouw in Hoofddorp: “Op zich gaat het goed. Iedereen werkt thuis en is bezig met damage control. En alternatieven. De teamspirit is ongelofelijk. Er wordt inmiddels volop digitaal onderwijs verzorgd, voorstellingen en concerten worden zoveel mogelijk verplaatst en de facilitaire dienst heeft in het pand ineens de ruimte voor allerlei achterstallig onderhoud. Op financieel gebied zijn de consequenties nog niet te overzien maar de landelijke maatregelen stemmen vooralsnog wel gerust. We gaan hier absoluut doorheen komen!” 

De Stompe Toren

De Stompe Toren. Foto: Margo Oosterveen

Enige tijd later mailt diezelfde Arjen Davidse directeur-bestuurder bij het Cultuurgebouw in Hoofddorp: “Een verlenging van de coronamaatregelen oftewel van een sluiting van drie weken naar ineens twaalf weken, verandert de zaak echter rigoureus. Het schouwburg- en concertseizoen is daarmee feitelijk in één klap beëindigd en het opnieuw verplaatsen van alle voorstellingen en concerten in de periode van 6 april tot 1 juni ligt nu veel minder voor de hand omdat de agenda’s in het najaar inmiddels ook al zijn volgelopen. Hierdoor zal de schade ineens fors op gaan lopen. We voorzien ook tegenvallers met horeca en verhuur. Onze reddingsboei is vooralsnog de eerder gemaakte afspraak met de gemeente om de subsidie steeds twee maanden vooraf te betalen.”

Organisator Martin Langeveld van het Meerlive Festival: “Het is allemaal nog te overzien.  Ik sta er nog redelijk positief in. Vóór corona was iedereen met geld verdienen bezig, nu staat gezondheid op nummer één. Tegen de tijd dat we in juli of zo weer mogen, is een kleine line-up ook al goed voor een mooi feest. Creatief en positief blijven!” 

Elise van Melis, directeur van Stichting Haarlemmermeermuseum De Cruquius: “Dit hakt er in. Ik ben ontdaan. In Cruquius (waar nieuwbouw twee musea moet samenbrengen op één plek, red.) bouwen de bouwers wel gewoon door. We houden intensief contact met de vrijwilligers die stil zitten maar moeilijk vinden. Sommigen zouden best willen schoffelen. Maar het is beter om dat niet te doen. Het Historisch Museum is dicht gegaan. Dat krijgt natuurlijk geen scholen meer over de vloer. De impact is enorm. De Museumvereniging zet zich in voor doelgerichte steun.” 

Loet van der Lee, festivaldirecteur van MeerJazz: “Bestuur en directie van de Stichting MeerJazz hebben besloten om alle activiteiten tot en met augustus 2020 af te gelasten. Wij zetten alles op alles om onze activiteiten vanaf september weer uit te voeren, inclusief de MeerJazz Special en de International Big Band Competitie. Met een kleinere opzet, een nationaal karakter. We vragen sponsoren en subsidiënten alles door te schuiven naar 2021. We hebben al veel kosten gemaakt en gaan kijken wat de schade is. Triest maar het is niet anders. Intussen werken we aan het creëren van een interactieve ‘MeerJazz Community. Als aanvulling op onze website en sociale media.”

Impressie van Meerjazz

Impressie van Meerjazz. Foto: Renata Jansen Fotografie

Arno van der Holst, bestuursvoorzitter van het Nederlands Transport Museum in Nieuw-Vennep, zegt op de voicemail van de wethouder: “Wat een attent telefoontje. Op zich gaat het nog wel. Ik weet je te vinden als ik je nodig heb of wat heb te melden.”

Serge Schoemaker, Fort Hoofddorp: “We keken uit naar de opening op 17 april. Die gaat niet door. Ik ben nu bezig met Rijksregelingen. De bouw (openbaar park, horeca, wilde tuin en klein theater) gaat wel nog gewoon door. Het wordt mooi en het fort zit vol. De horecaondernemer huurt een groot deel. Verder komt er een zangschool en praten we met een ondernemer die green eggs verkoopt en workshops wil geven. Maar die zitten ook omhoog natuurlijk.”

André van der Veen, voorzitter van Historisch Halfweg: “We vergaderen niet meer. We mogen immers niet meer bij elkaar komen. De grote tentoonstelling die burgemeester Marianne Schuurmans zou openen, gaat ook niet door. Dat komt later wel.”

Henk Koelman, penningmeester van Stichting Vrienden van de Stompe Toren, het oudste monument van Haarlemmermeer bij Spaarndam: “We gaan dit jaar het culturele seizoen niet openen want we willen publiek en vrijwilligers niet blootstellen aan de risico’s. De Toren is gewoon dicht. We houden ons aan de richtlijnen van de premier.”

Vanuit Fort bij Aalsmeer in Rijsenhout zegt voorzitter Peter de Raaf van de stichting Crash (Luchtoorlog- en Verzetsmuseum, red): “We houden ons aan de voorschriften en zijn dus minstens tot en met 31 mei dicht. Voor 4 en 5 mei stemmen we af. Met andere musea en ook met de gemeente. Wat kan wel, wat kan niet? Normaal gesproken zetten we historisch materiaal in om te gedenken. De gemiddelde leeftijd van de vrijwilligers is 67 jaar. Met hen moet je voorzichtig zijn.”

Ingang van het Crash-museum

Ingang van het Crash Museum. Foto: Margo Oosterveen

Zippora Elders, directeur Kunstfort in Vijfhuizen: “Normaal gesproken begint onze programmering in april. We beginnen elke week met een online bericht met erfgoed en kunst. We informeren onze achterban en vrijwilligers. Net zoiets als Tussen Kunst en Quarantaine. Mooi om te zien dat er veel solidariteit is. Hoe mensen voor elkaar zorgen en hoe de overheid voor ons zorgt. Heel fijn. Horeca en huurders zijn wel punten van zorg. Als bestuurslid bij Kunsten ’92 zet ook ik me actief in voor de belangen van de sector en cultureel ondernemers.” 

Maarten Meurkens van broedplaats Bogota in Halfweg: “Het zijn zware tijden voor de kleine ondernemers. Veel van hen hebben totaal geen vet op de botten en weten ook de weg niet te vinden in de overheidsregelingen. Bogota zet die regelingen voor hen op een rijtje en helpt ze bij de aanvragen. In persoonlijke telefoongesprekken komen diverse opties langs. Ik leef enorm mee met mijn huurders. Ik heb mijn handen vol aan de begeleiding maar ik doe het graag.” 

Paul te Beest, voorzitter van het Gemaal Halfweg: “Ik sta voor tal van uitdagingen. Het seizoen kan voorlopig niet beginnen, de opening door de burgemeester staat in de wacht, voor de vrijwilligers zijn geen activiteiten, wat ze heel moeilijk vinden en dat zijn dan alleen nog maar de corona-gerelateerde uitdagingen. Er zijn er nog meer zoals verbouwingen, een tekort aan geld en andere zaken. Maar er zijn ook kansen. Zoals het goede contact met SugarCity over een mogelijke bootverbinding. En gesprekken met een reder uit Haarlem over tochten langs Halfweg, Cruquius en een lokale bierbrouwerij.”

Het Cultuurgebouw

Het Cultuurgebouw. Foto: Kees van der Veer

Tot slot wethouder Marja Ruigrok in haar blog, getiteld ‘We zitten er samen in en moeten er samen doorheen’: “Sinds we weten dat  evenementen tot 1 juni niet meer mogelijk zijn, is de situatie alleen maar nijpender geworden. Ik heb veel van onze partners in het culturele veld gesproken. Het piept en het kraakt op alle fronten maar ik hoor ook saamhorigheid en de zoektocht naar dingen die wél kunnen. Ik heb enorm respect voor de energie die ik bij hen waarneem.”   

Gepubliceerd op: 
30 mrt 2020