Kinderen debatteren over het klimaat

Tijdens de Nationale Boomfeestdag 13 maart organiseert Haarlemmermeer een heuse KinderKlimaattafel. Deze week kregen de leerlingen van de basisscholen die meedoen alvast een masterclass debatteren. Een recycleplan voor blikjes, een speciale kauwgombezem en gratis fietsen: de kinderen kwamen met creatieve oplossingen voor de klimaatproblematiek.

De Nationale Boomfeestdag valt in de week voor de Provinciale Staten- en waterschapsverkiezingen. Het klimaat is een van de belangrijkste thema’s in de verkiezingsprogramma’s. Omdat kinderen hun stem daarbij niet kunnen laten horen, organiseert Haarlemmermeer iets bijzonders: de KinderKlimaattafel. Kinderen gaan samen met politici en mensen van grote bedrijven in debat over maatregelen voor een beter klimaat.

‘Prachtig om hun enthousiasme te zien’

Deze week kregen leerlingen van de deelnemende scholen een masterclass debatteren van Joost Hoebink. Hij deed jarenlang mee met het debatprogramma Lagerhuis op televisie en presenteerde het Basisschool Debattoernooi. Hoebink:

Het is prachtig om het enthousiasme van de kinderen te zien als het gaat om klimaatproblematiek. De oplossingen die ze bedenken… Soms heel rigoureus, zoals het sluiten van Schiphol, maar vaak ook heel praktisch en direct toepasbaar!

Met het vliegtuig op vakantie?

In groep 6B van basisschool Klimop in Hoofddorp gaat de masterclass meteen enthousiast van start. Tafels en stoelen gaan aan de kant en Hoebink vraagt de kinderen om een ‘ja-kant’ of ‘nee-kant’ te kiezen bij verschillende vragen en stellingen. Spelenderwijs neemt hij ze mee in de techniek van debatteren. Eerst gaat het over heel diverse onderwerpen zoals ‘wie speelt er Fortnite?’ en ‘ben je voor Ajax?’. Later gaan de onderwerpen richting het klimaat: ‘wie is er vandaag met de auto naar school gebracht?’, ‘ben je weleens met het vliegtuig op vakantie gegaan?’ en ‘maak je je zorgen om het klimaat?’.

Goed naar elkaar luisteren

Een goed debat verloopt volgens van tevoren afgesproken regels. Zoals niet door elkaar heen praten en goed luisteren. Als de kinderen gaan oefenen aan de hand van stellingen valt op hoe goed ze zich aan de spelregels houden. Een van de stellingen is: ‘op vakantie gaan met het vliegtuig moet verboden worden’. De groep wordt verdeeld in voor- en tegenstanders, waarbij het niet uitmaakt wat je eigen mening is. Hoebink:

Het belangrijkste is dat je leert beargumenteren en dat je daardoor ook beter in staat bent om de argumenten van de ander te begrijpen én hierop te reageren.

Debatteren tijdens de Masterclass
Author:
gemeente Haarlemmermeer

Kinderen debatteren onder leiding van Joost Hoebink. Foto: gemeente Haarlemmermeer

Top 3 van klimaatproblemen

Tijdens de KinderKlimaattafel op de Boomfeestdag worden verschillende onderwerpen besproken. De kinderen dragen die onderwerpen zelf aan. Daarom krijgen ze in de klas de opdracht om hun top 3 van klimaatproblemen op te schrijven en te presenteren. De onderwerpen variëren van kauwgom op de stoep, plastic soep en vervuilende fabrieken tot de stijging van het zeewaterpeil, het smelten van de poolkappen en grote droogte in Afrika.

Creatieve en praktische oplossingen

Bij onderhandelingen zoals de KinderKlimaattafel gaat het om het bedenken van oplossingen. Hierin zijn de kinderen verrassend creatief en praktisch. Zo is er een recycleplan bedacht voor blikjes, een speciale kauwgombezem en een plasticzuigapparaat. Maar ook gratis fietsen voor iedereen die minder dan 25 kilometer hoeft te reizen, alle auto’s verplicht elektrisch (“maar dan moeten ze wel wat meer geluid maken, want nu hoor je ze niet aankomen en dat is gevaarlijk!”), meer gras en minder tegels op het schoolplein en het verplicht terug planten van een boom als je er een kapt. Hoebink:

Soms kan het zo zijn dat jij de ander niet kunt overtuigen van jouw oplossing, en de ander jou niet. Maar als je dan beide ideeën samenvoegt, kan je toch een groot verschil maken.

Na afloop van de les wordt dit beaamd door twee klasgenootjes. Zij hadden vóór de masterclass nog ruzie gemaakt over hun plannen.

En toen moesten we lachen en deden we onze ideeën gewoon bij elkaar. Nu hebben we een elektrische auto bedacht mét bromgeluid!

Boomfeestdag

Haarlemmermeer is op woensdag 13 maart trotse gastheer voor de 63ste Nationale Viering Boomfeestdag. Thema dit jaar is ‘Ieder kind een boom’. In PARK21 worden bomen geplant. De KinderKlimaattafel vindt plaats op Landgoed de Kleine Vennep in PARK21. Deelnemende scholen zijn de Margrietschool, Montessori Floriande, Oranje Nassau, Klavertje Vier, De Boog, Klimop en De Bosbouwers. In 2002 was Haarlemmermeer ook al gastheer van de Boomfeestdag. Toen zijn bomen geplant in het Haarlemmermeerse Bos.

7 mrt 2019