Kaukasische vleugelnoot kan Hoofddorp naam en faam bezorgen

Deel deze pagina
“Een schitterend exemplaar met een mooi verhaal erbij”, zegt wethouder Marjolein Steffens van de Water, onder meer verantwoordelijk voor Fysieke Leefomgeving. Ze heeft het over de Kaukasische vleugelnoot die bij de Markthof aan de Kruisweg in Hoofddorp staat. Ze hoefde dan ook niet lang na te denken over de vraag wat de Haarlemmermeerse inzending is voor de verkiezing van De Boom van het Jaar.

Tot 20 mei kunnen gemeenten hun mooiste bomen aandragen bij organisator SBNL Natuurfonds in Leersum. Het is de vierde keer dat de Nederlandse verkiezing van De Boom van het Jaar wordt gehouden. Zelfs de titel European Tree of the Year behoort tot de mogelijkheden.

Maar laat onze vleugelnoot eerst maar eens worden uitgeroepen tot de mooiste boom van de provincie Noord-Holland!   

zegt de wethouder.

Het is inderdaad de bedoeling dat de vakjury in eerste instantie de twaalf mooiste bomen in de provincies aanwijst. Van 30 augustus tot 18 oktober (12.00 uur) mag vervolgens iedereen in Nederland stemmen op de boom die het meest in de smaak valt. De winnaar wordt uiteraard gehuldigd en is ook automatisch de Nederlandse inzending voor de European Tree of the Year in 2022.

De Kaukasische vleugelnoot staat er statig bij, ook al is de boom nog niet volledig in blad

Ook al staat hij nog niet vol in blad, de Kaukasische vleugelnoot is een indrukwekkende boom. Foto: Martine Goulmy.

Heroïsch

SBNL Natuurfonds maakt duidelijk dat de verkiezingen niet alleen draaien om de dikste, oudste en mooiste bomen maar ook om de verhalen erachter, over de bijzondere waarde van de groene reuzen voor dorp of stad. 

Ook dat zit wel goed met de vleugelnoot in Hoofddorp. Rudolf Stelpstra, specialist groenvoorziening bij Beheer en Onderhoud vertelt in geuren en kleuren dat de boom de bouw van het nieuwe winkelcentrum, De Winkelhof, rond 2010, op heroïsche wijze heeft overleefd.

Meestal moeten bomen opzij voor wegen, woningen en winkelcentra. Maar in dit geval is zelfs besloten het ontwerp van het gebouw aan te passen aan de vleugelnoot. Doordat het oude gebouw waar het winkelcentrum in zat werd afgebroken kwam de vleugelnoot echter volledig in de wind te staan. De boom was deze tocht niet gewend. Om het risico op schade aan de boom te verkleinen, zijn rondom de boom tijdelijk zeecontainers geplaatst als bescherming tegen de wind. “Vanzelfsprekend werd de conditie, stabiliteit en vochthuishouding voortdurend nauwlettend in de gaten gehouden.” Nadat het gebouw het hoogste punt had bereikt zijn de containers weer verwijderd en stond de boom weer beschermd, nu door het nieuwe gebouw. 

Troefkaart

Rudolf Stelpstra heeft ook een artikel in een vastgoedblad opgediept. Daarin wordt beweerd dat het winkelcentrum altijd goed heeft gedraaid, mede dankzij de Kaukasische vleugelnoot, die een troefkaart zou zijn in de concurrentiestrijd met winkelcentra elders in de regio. “Winkelend publiek waardeert authentieke elementen zeer”, is een bekend gegeven in de wereld van het vastgoed.

Rudolf Stelpstra krijgt nog één keer de microfoon om de Haarlemmermeerse inzending aan te prijzen:

De stam heeft al een omtrek van vijf meter en de enorme kroon haalt een diameter van twintig meter. In het voorjaar groeien vele bollen onder de boom maar als de bladeren uitkomen valt er weinig licht meer op de grond waardoor er weinig onder de boom groeit. De laaghangende takken met de schitterende lange bloemtrossen; als je die één keer hebt gezien, vergeet je ook de naam nooit meer.   

De Haarlemmermeerse vleugelnoot heeft de monumentale status en is tevens geregistreerd in het Landelijke Register van Monumentale Bomen.

Gepubliceerd op: 
20 mei 2021