Kansen op eigen inkomsten voor Jeugdland

Deel deze pagina
Corona komt de bezoekersaantallen van Jeugdland Hoofddorp ten goede. Ondanks dat er geen versnaperingen kunnen worden geleverd, blijkt de bouw-, speel-, doe- en ontdekplek in de wijk Toolenburg een uitstekend alternatief voor alleen thuis spelen in tijden van corona.

Huttenslopers 

Toch is Jeugdland Hoofddorp niet geheel gevrijwaard van verveling en de effecten daarvan. De trieste aanblik van de gesloopte hutten van het huttendorp, spreekt boekdelen. Wethouder Marjolein Steffens-van de Water staat er hoofdschuddend bij te kijken. Wat bezielt je om hutten waar kinderen vaak maanden werk in steken na sluitingstijd te slopen, vraagt ze zich niet als enige af. Dat je speciaal hiervoor de moeite neemt om de sloot over te steken… Verveling in combinatie met stoer doen en groepsdruk, waagt de beheerder zich aan een verklaring. Wedden dat jij het niet durft om een hut te slopen? En als er eenmaal een schaap over de dam is, volgen er meer hutten. 

Twee euro 

Het is het enige verdrietige moment tijdens het werkbezoek van wethouder Marjolein Steffens aan Jeugdland Hoofddorp, ook al zijn er zorgen over vandalisme en over nauwelijks vindbare vrijwilligers met allerlei vacatures in het bestuur tot gevolg. Duidelijk is dat er veel valt te doen op de beschikbare twee hectare. Niets moet, er mag heel veel, kinderen zijn er zelf de baas over hun eigen spel, vaardigheden en hut, conform de filosofie van Jeugdland. Medewerkers en de ouders van de jongere kinderen houden toezicht. De toegangsprijs is maar twee euro en behalve een huttendorp, is er een waterspeeltuin, een moestuin en een skelterbaan. Enkele skelters zijn geschikt voor kinderen met een beperking. In het clubhuis kan gespeeld, geknutseld of gelezen worden. En Jeugdland Hoofddorp biedt natuurlijk sowieso veel ruimte voor fantasie en lanterfanten. 

Werkbezoek wethouder Steffens bij Jeugdland

Wethouder Steffens bracht een werkbezoek bij Jeugdland in Hoofddorp. Foto: gemeente Haarlemmermeer

Bezuinigingen 

Kortom, het is altijd mooi weer in Jeugdland Hoofddorp, zoals de website vermeldt. Net als in Jeugdland Nieuw-Vennep, dat overigens niet één organisatorisch geheel vormt met de locatie in Hoofddorp, al wordt wel regelmatig de samenwerking gezocht. De stemming tijdens het werkbezoek op deze zonnige middag blijft goed, ook tijdens het gesprek over de ombuigingen zoals bezuinigingen op het raadhuis worden genoemd. De bestuurders Marjon Hansen en Huib van Kollenburg hielden van tevoren zelf al rekening met slecht nieuws over de gemeentelijke subsidies. Het zijn zware financiële tijden voor het door de coronacrisis ernstig getroffen Haarlemmermeer, weten ook zij. Zonder dat ze concrete bedragen kan noemen, bevestigt wethouder Marjolein Steffens het vermoeden. “Ik verwacht een aantal negatieve klappers.”

Maar ze komt niet alleen maar onheil aankondigen, ze doet het stichtingsbestuur van Jeugdland Hoofddorp een aantal suggesties aan de hand om eigen inkomsten te verwerven. Volgens de wethouder zijn de bezuinigingen op Jeugdland hoewel allesbehalve leuk wel verdedigbaar. De gemeente telt ruim 700 speelvelden in alle soorten en maten. Die moeten uiteraard worden onderhouden en dat kost geld. Als ik dan naar sommige subsidies kijk, zou ik er bij wijze van spreken jaloers op kunnen worden”, zegt ze.

Sponsoren 

Volgens de wethouder is het, zeker in tijden als deze, aan bedrijven om plekken als Jeugdland Hoofddorp actief te ondersteunen. Zulke bedrijven, zeker als ze geïnteresseerd zijn in duurzaam en maatschappelijk verantwoord ondernemen, moeten te vinden zijn, is haar overtuiging. Ze wijst op de dagen dat Jeugdland Hoofddorp niet open is voor de kinderen om te spelen en te bouwen. Dat zijn de dagen waarop de met weelderig groen omgeven speelplek het domein zou kunnen zijn voor bedrijven, voor teamuitjes, zegt de wethouder. “Je kunt aan hutten en teams tegelijk bouwen.” 

Grote kansen 

“Volgens mij ligt er een hele markt open. Denk aan al die medewerkers die elkaar door corona al een jaar live niet hebben gezien, al die nieuwe collega’s die ze alleen nog maar op beeldschermen hebben leren kennen. Ook de gemeente zelf kan hier aan teambuilding doen of bijeenkomsten houden. Dit is echt het moment om je plek in die markt in te nemen. Denk verder aan al die actieve ondernemersverenigingen, aan dorps- en wijkraden en Oranjeverenigingen die ruimte zoeken voor hun bijeenkomsten. Echt, er liggen hier grote kansen.”

Gepubliceerd op: 
1 jun 2021