Joost Koomen (D66): ‘Niet wachten, pak zélf het initiatief’

Deel deze pagina
Ze informeren wekelijks tijdens online raadsvergaderingen naar anderen. Naar de inwoners, de ondernemers, de schoolkinderen, de zelfstandige ouderen, de ouderen in verpleeghuizen, naar de sportclubs, naar de culturele sector. Maar hoe gaat het eigenlijk met de raadsleden zélf? Het woord is aan Joost Koomen, voorzitter van de driekoppige fractie van D66.

Nieuw 

“Ik moet best wennen aan de nieuwe manier van leven, ik moet m’n draai zien te vinden”, zegt hij. Het nieuwe normaal is, zo maakt hij duidelijk, vooral nieuw. Behalve raadslid, is Joost Koomen vader van twee kinderen en rijksambtenaar. Hij brengt als gevolg van de lockdown heel veel tijd met zijn gezin door. Thuis. 
Het thuisonderwijs van zijn twee kinderen doet af en toe een appel op zijn kwaliteiten als leerkracht. En op zijn digitale vaardigheden. “Hoe werkt dat papa”, vragen ze hem meer dan eens op een dag. Erover klagen doet hij echter niet. “Er valt ook veel positiefs uit te halen, uit dat vele samen zijn”, zegt hij. 

Joost Koomen

Joost Koomen. Foto: Jur Engelchor

“We voeren meer gesprekken met elkaar. Er zit ook meer diepgang in. Ik merk nu dat ons leven vóór de coronacrisis een beetje in een sleur zat. Elke doordeweekse dag was heel hectisch. Deze crisis geeft ook bezinning.”  

Intern

Zijn twee fractiegenoten, Gerdien Knikker en Charlotte van der Meij, vertelt hij, maken het net als hijzelf goed en zijn gezond. Wel zijn er zorgen over de gezondheid van één van de ouders en blijkt dat het ingewikkeld kan zijn om uitgerekend in coronatijd van baan te veranderen. Wat ook blijkt, is dat het best handig is als je zelf werkzaam bent in het onderwijsveld en je kinderen worden tot thuisonderwijs veroordeeld. 

Voor de interne gang van zaken bij de D66-fractie verandert er niet zo veel. “We zijn sinds de verkiezingen van eind 2018 nog maar zijn drieën. We waren met zes. Maar zo’n kleine fractie heeft ook zijn voordelen. We weten elkaar goed te vinden. Digitaal. Dat was al zo voor de uitbraak van het coronavirus.” 

Apps en e-mails 

Over de omstandigheden waaronder hij en zijn fractiegenoten hun werk als volksvertegenwoordiger moeten doen, is Joost Koomen een stuk minder enthousiast. Ik mis een zekere feeling, het échte contact. Voor de coronacrisis fietste je langs een inwoner om hem of haar te speken. Dan kwam er een kaart op tafel en werden er dingen aangewezen en verduidelijkt. Je kon dan degene met wie je contact had zien en horen. Alles alleen maar met apps en e-mails doen, is misschien wel efficiënt maar maakt je ook onzorgvuldiger.” 

Motie

Inmiddels wordt de gemeenteraad ook kritischer over digitale raadsvergaderingen. <LINK https://haarlemmermeergemeente.nl/nieuws/digitaal-vergaderen-houdt-lokal... De aanvankelijke vreugde over de technische foefjes die de lokale democratie in leven houden en waardoor de besluitvorming zich in de openbaarheid blijft afspelen, maakt steeds meer plaats voor irritaties over de beperkingen. Joost Koomen: “Ik heb het een lapmiddel genoemd want dat is het. Neem het indienen van een motie. Normaal peil je van tevoren bij de collega-fracties. En kijk je of er nog wat politieke massage nodig is. Dat zijn allemaal dingen die via app en e-mail minder goed lukken.” 

Kracht

Joost Koomen heeft tot slot een boodschap voor de inwoners en ondernemers van Haarlemmermeer: “Maak er het beste van en wacht niet op de centrale aansturing van de overheid. Pak zélf het initiatief om elkaar te helpen en te kijken wat wel kan op een andere manier. Dat is altijd de kracht geweest van de Haarlemmermeerse samenleving. Als we die kracht, die energie en die creativiteit die ons eigen is nu aanwenden, weet ik zeker dat we goed door de coronacrisis kunnen komen.”                       
 

Gepubliceerd op: 
25 apr 2020