Jongeren ondersteunen jongeren als ervaringscoach

Deel deze pagina
“Waar heeft iemand behoefte aan? Daar gaat het om. Soms kan dat iets praktisch zijn, soms een diep gesprek”, zegt Carolina de Jong (25). Zij en Ronald van Soest (23) zijn twee van de acht jongeren die onlangs een training tot Jongeren ErvaringsCoach (JEC) hebben afgerond. Zij gaan zich als vrijwillige coach inzetten voor jongeren in Haarlemmermeer die daar behoefte aan hebben. Aan InforMeer vertellen Carolina en Ronald waarom zij dit doen en wat zij denken voor anderen te kunnen betekenen.

“Als je problemen hebt, is het soms makkelijker om erover te praten met iemand van ongeveer je eigen leeftijd die hetzelfde heeft ervaren. Professionele hulpverlening is niet altijd nodig, of soms is de drempel gewoon te hoog”, zegt Ronald. Dat gold ook voor hemzelf, toen hij als puber psychische problemen kreeg na de scheiding van zijn ouders. Hij ging drugs gebruiken en raakte verslaafd. “Ik stond met een jointje op en ging ermee naar bed.” Ook kreeg hij paniekaanvallen. “Ik durfde niet meer met de bus of trein en op het laatst zelfs bijna de deur niet meer uit.”

Niet laten vallen 

Naar een professionele hulpverlener wilde hij niet. Dat hij het heeft gered, is volgens Ronald voor een groot deel te danken aan zijn vriendengroep. “Zij waren er voor mij en hebben mij niet laten vallen, hoe vervelend ik me soms ook gedroeg.” Het lukte hem uiteindelijk zichzelf bij elkaar te rapen, school af te maken en de draad van het leven weer op te pakken. Hij studeert nu Toegepaste Psychologie. “Mijn ervaring motiveert mij om anderen te willen helpen. Jongeren die het misschien nog wel veel moeilijker hebben dan ik en die niet de steun van anderen in hun omgeving hebben.”

Andere werkwijze 

Carolina heeft ervaring met hulpverlening door zowel psychiaters en psychologen als ervaringsdeskundigen en -coaches. Geboren in Colombia, kwam zij als kindje van anderhalf bij haar adoptieouders in Haarlemmermeer. Thuis en op school ging het niet goed en Carolina kreeg onder meer last van depressies. “Er was toen nog weinig bekend over adoptieproblematiek.” Zij heeft veel baat gehad bij hulpverlening door ervaringscoaches. “Een psychiater of psycholoog gaat klinisch te werk: die gaat op zoek naar een stoornis en in de gesprekken ligt daar de focus op. Een coach vraagt: wat heb jij nu nodig? Dat kan een gesprek zijn, maar ook een wandelingetje maken, of ergens samen koffie drinken.”

Voor jongeren, door jongeren

Ronald en Carolina willen hun eigen ervaringen inzetten om andere jongeren in Haarlemmermeer te helpen. Ze zijn ervan overtuigd dat er veel behoefte is aan dit soort laagdrempelige ondersteuning van jongeren, door jongeren. Die ook nog eens gratis is en zonder wachttijd. Ronald: “Vooral in coronatijd is die behoefte toegenomen. De afgelopen tijd zijn veel jongeren heel erg op zichzelf aangewezen geweest. Als je bijvoorbeeld problemen thuis hebt, en je kunt óók nog eens nergens heen, wordt het alleen maar erger.” 

JEC Haarlemmermeer Ronald en Carolina

Carolina de Jong en Ronald van Soest gaan zich als vrijwillige coach inzetten voor jongeren in Haarlemmermeer. Foto: De Gouden Plaat/Violet Johan

Knetteren

Over de training die ze hebben gevolgd bij JEC Haarlemmermeer zijn ze superenthousiast. Ronald: “Onze trainer, Diane, is echt top.” Carolina: “Er was veel ruimte om te sparren en met elkaar van gedachten te wisselen in een veilige omgeving. Een van de onderwerpen was bijvoorbeeld hoe je omgaat met grenzen in het coachingstraject. Grenzen in tijd, maar ook grenzen waar je wel of niet over wil praten. Daar hebben Ronald en ik verschillende opvattingen over en dat kon tussen ons nog weleens knetteren. We leerden om daar op een goede manier samen uit te komen, waar we allebei veel aan gehad hebben.” De jongerecoaches krijgen ook na hun training begeleiding en intervisie.

De taal van de jongeren

JEC Haarlemmermeer is in 2020 gestart en is onderdeel van Stichting Ontdec, een organisatie die groepen vrijwillige ervaringscoaches opricht. In Haarlemmermeer heeft nu twee keer een groep jongeren de training tot Jongeren ErvaringsCoach gevolgd. In januari ontving de tweede groep, die van Carolina en Ronald, uit handen van wethouder Fouad Sidali (Jeugdzorg) hun certificaat. Wethouder Sidali: “Ik ben erg tevreden over de inzet van de Jongeren ErvaringsCoaches. Het is fijn en belangrijk dat de ervaring die zij zelf hebben met jeugdzorg wordt meegenomen. Zij spreken de taal van de jongeren waardoor ze jongeren laagdrempelig kunnen benaderen. Het is mooi dat ik weer acht certificaten mocht uitreiken.” 

Voor wie is JEC?

JEC Haarlemmermeer is bedoeld voor jongeren in Haarlemmermeer van 16 tot en met 26 jaar die behoefte hebben aan een luisterend oor van iemand die min of meer hetzelfde heeft meegemaakt. Ze kunnen te maken hebben met uiteenlopende problemen, bijvoorbeeld pesten, discriminatie, gescheiden ouders, depressie of drugsgebruik. Ook professionals die met jongeren werken of leerkrachten kunnen een beroep doen op de Jongeren ErvaringsCoaches voor onder meer advies, voorlichting, workshops of het delen van ervaringsverhalen.

Contact opnemen en meer informatie via www.ontdec.nl of @jechaarlemmermeer.

Gepubliceerd op: 
15 feb 2022