‘Je wordt gelukkig als je de ander een stap verder brengt’

Deel deze pagina
“Mensen worden het meest gelukkig als ze de ander en de wereld een stap verder brengen, niet als ze hun eigen belang vooropstellen. Hoe beter je in staat bent je volledig in te zetten in het belang van het grotere geheel, des te gelukkiger word je. En dat is ook beter voor je gezondheid!”

Dat zegt ondernemer Muriel Arts die op 10 maart de 1852-Lezing van de gemeente Haarlemmermeer uitspreekt. Als centrale thema in haar lezing kiest zij voor ‘collectief leiderschap’. Het doel van de 1852-lezing is om de pioniers van nu, gericht op een duurzame toekomst, in de schijnwerpers te zetten.  

Muriel Arts

Kwetsbaarheid 

Vanuit de grond van haar hart weet Muriel Arts dat je inzetten voor het collectieve belang de weg is naar de duurzame veranderingen die nu nodig zijn. “Maar ook voor persoonlijk geluk als leider. Daarbij zijn zowel moed als kwetsbaarheid nodig. Het gesprek voeren vanuit verbinding, openheid en integriteit en kijken waar belangen verenigd kunnen worden, geeft soms ook frictie, creatieve spanning, en wrijving. Niemand weet alles, we hebben allemaal onze eigen perspectieven en ideeën. Als je je bewust bent van je intentie, vanuit compassie en vanuit een heldere visie met welzijn voor het groter geheel handelt, kom je onverbiddelijk in dilemma’s tussen de verschillende stakeholders terecht. Daarin samen naar een oplossing zoeken door het inzetten van creativiteit en samenwerking is een belangrijk onderdeel van collectief leiderschap, aldus Muriel Arts. 

Moed 

Moed betekent niets anders dan de risico’s onderkennen en wél stappen zetten. Want niemand kent de uitkomst. Maar dat kan alleen als je kwetsbaar durft te zijn en je aangeeft dat het ook anders kan lopen. De wereld kan zich ook tegen je keren, dat weten we van grote uitvinders en visionairs. Je kunt te vroeg zijn met een visie, kijk maar naar Einstein, Galileo of Cruquius: ze waren allemaal pioniers en visionairs die moed hadden. Anders keken dan de heersende mening.   

Muriel, opgetogen: “Hoe mooi is het als je je voor je idealen, dus vanuit betekenis inzet? Als je weet waarvoor je het doet.”  

Persoonlijke ervaringen 

Het gedachtegoed en hoe ze is gaan handelen kwam bij Muriel Arts, net als bij Machteld Huber die tijdens dezelfde bijeenkomst de Cruquius Penning ontvangt, door persoonlijke ervaringen. Openhartig zegt ze:

Machteld en ik delen dat. Ik had een hoge functie in de KPN-directie, gaf leiding aan 1500 man, was rolmodel, moeder van twee kleine kinderen, een mooi huis, een mooi salaris, alles was geregeld. Maar ik was niet gelukkig! Dat was vreemd, terwijl ik alles had bereikt!  

Het zette Muriel flink aan het denken. “Het kon toch niet waar zijn dat ik de rest van mijn leven bezig was, en ontzettend goed ben, in het verkopen van mobiele abonnementen? Ik dacht dat als ik de buitenkant veranderde, ik gelukkiger zou worden. Dus weer een nieuwe baan en door! Tot het inzicht kwam dat het voor mij niet zo werkte en ik uit mijn comfortzone, het bedrijfsleven, stapte.”  
 
En toen kwam de hele omslag. “Wat is mijn werkelijke rol in het geheel? Ik kwam erachter dat het anders moest met de strategie, innovatie en de marketing. Ik werd er heel gelukkig van! Ik koos heel bewust voor het volgen van mijn visie, passie en talenten.” Sinds die tijd helpt Muriel Arts met haar bedrijf en stichting organisaties met duurzame strategieën, innovatie, betekenisvolle merken en collectief leiderschap waarover zij tijdens de 1852-Lezing vertelt. 

Aanmelden

De 1852-Lezing en de uitreiking van de Cruquius Penning aan Machteld Huber op 10 maart vindt vanwege de coronamaatregelen online plaats. Klik hier om aan te melden
 

Gepubliceerd op: 
4 mrt 2021