'Inwoners willen terecht waar voor hun belastinggeld'

Zelfs Zwanenburger Cor Resoort, die bekend staat als een criticaster van de gemeente, is onder de indruk. “Het lijkt wel alsof een heel leger door het dorp trekt”, zegt hij tegen wethouder Marjolein Steffens-van de Water (Fysieke Leefomgeving).

Bloemetjes en kruiden

De wethouder was gistermiddag in het dorp om met eigen ogen waar te nemen wat veel Zwanenburgers menen te zien: de onkruidbeheersing op stoepen en straten en in het openbare groen schiet ernstig tekort. Veel grasvelden liggen er slordig bij en van de beloofde bloemetjes en kruiden komt niet veel terecht. “Die geven een onverzorgde indruk”, zegt ze over die laatste. De wethouder wil dat op de plekken waar biodiversiteit geen haalbare kaart lijkt, gewoon weer wordt gemaaid. In overleg met de dorpsraad kunnen dan andere grasvelden worden aangewezen waar we ruimte maken voor het inzaaien van kleurige bloemen en kruiden.

Bankje overwoekerd door onkruid

Een bankje in Zwanenburg, overwoekerd door onkruid. Foto: inwoner Zwanenburg via Facebook

Alle ballen op Zwanenburg

Steffens had al eerder alarm geslagen, en Meerlanden, verantwoordelijk voor onkruidbeheersing in verhardingen, gemaand om polderbreed een inhaalslag te maken. Maar uit recente berichten op sociale media valt af te leiden dat zeker in Zwanenburg en Halfweg op méér fronten extra acties nodig zijn. Daarmee zijn de aannemers afgelopen maandag direct begonnen.

Wethouder Steffens heeft onder meer op Twitter kenbaar gemaakt dat aan het einde van de week de boel op orde is. Zo niet, dan moet er in het weekeinde worden doorgewerkt.

Voor clustermanager Richard Klinkenberg van Beheer en Onderhoud en zijn mensen, maar vooral voor de aannemers die het werk in de openbare ruimte uitvoeren, geldt dezer dagen ‘alle ballen op Zwanenburg’. Dat betekent dat de vele tientallen meldingen over onkruid worden afgehandeld. Dat geldt ook voor de signalen, vaak mét foto, over achterstallig onderhoud die Zwanenburgers via sociale media hebben verspreid.

onkruid

Onkruid in Zwanenburg. Foto: inwoner Zwanenburg via Facebook

Bankje

Het bankje in het park in Zwanenburg dat geheel was overwoekerd met onkruid en dat als icoon van de droevige stand van zaken gold, was als eerste aan de beurt. Het is ‘kaal geschoren’, weer volledig zichtbaar en ook niet onbelangrijk: je kunt er weer op zitten. “Een klus van nog geen vijf minuten”, zegt wethouder Steffens. “Dat besef maakt me eigenlijk nóg bozer.”

Maar we moeten ook na deze week scherp blijven, zodat de aannemers niet denken: we hebben vijf dagen hard gelopen, we kunnen weer achterover leunen,

zegt ze.

Onkruid in Zwanenburg

Oude sluis, schoongehouden door een inwoner van Zwanenburg. Foto: inwoner van Zwanenburg via Facebook

De maat is vol

Op straat in Zwanenburg zegt ze tegen een aantal betrokken ambtenaren die haar begeleiden bij haar schouw:

Ik heb geen enkele boodschap -en de inwoners ook niet- aan het excuus van de aannemers dat ze elke week terug zouden moeten komen omdat het onkruid zo hard groeit. Als dat moet, dan moet dat. Zo zijn de afspraken

Ook andere verhalen zoals ‘het is voor mij een nieuw gebied, het is zo’n groot gebied, ik kan geen mensen en materieel vinden’ zeggen mij niets. We hebben met elkaar afspraken gemaakt. Contractuele afspraken. En we betalen daar fors voor. Met belastinggeld. De gemeente en de inwoners, niet alleen de Zwanenburgers, willen waar voor hun geld. De gemeente krijgt nu voor die bakken met geld die het kost, het azijn van de terecht ontevreden inwoners terug. Ik wil dat de aannemers weten dat wij het niet accepteren. Ik trek een grens, de maat is vol.

Gele kaart

Kort voordat ze deze woorden uitspreekt, heeft ze kennis genomen van een paar onthutsende cijfers. Zo komt de aannemer die verantwoordelijk is voor het onkruid in de plantsoenen, Dolmans, niet toe aan 60 procent van zijn werk. Duidelijk wordt ook dat het beeld dat op sociale media nogal eens wordt neergezet, dat de gemeente dit allemaal op zijn beloop laat en eigenlijk aan het bezuinigen is op groenonderhoud, ver bezijden de waarheid is. Er worden flink wat boetes uitgedeeld. Maar ze ‘pakken’ die boetes zoals een verdediger in een voetbalwedstrijd wel eens een gele kaart ‘pakt’ om een doelpunt te voorkomen.

Niet weer zo’n zomer

Aan die houding moet een einde komen. Voorgoed, als het aan wethouder Steffens ligt.

Ik wil volgend jaar niet weer zo’n zomer meemaken. Als het zelfs met een regen van boetes niet lukt om de aannemers zich aan de contracten te laten houden, dan moeten er desnoods contracten met andere aannemers worden gesloten,

stelt de wethouder.

Tegen Cor Resoort die de gemeente verwijt dat ze de boel de boel laat en zo eigenlijk bespaart op onderhoud, zegt wethouder Steffens bij het afscheid:

Dat is niet waar, we zitten er bovenop. Ik kan boetes uitdelen tot ik een ons weeg, maar daarmee is het onkruid nog niet weg. Ik wil helemaal geen geld verdienen met boetes. Ik wil dat het onderhoud in orde is. En al die meldingen van inwoners, ook de jouwe, helpen ons om de aannemers zich aan hun contracten te laten houden.

Zij drukken elkaar de hand en spreken af dat de gebiedsbeheerder gauw een afspraak maakt om met Resoort door te praten.

11 sep 2019