‘Ik wil later wel burgemeester worden’

Publicatiedatum:
maandag 03-12-2018
Julia Pieters (11) is nu ruim zeven maanden kinderburgemeester van Haarlemmermeer. “Het is fantastisch om te de doen.” Ze heeft al twee speeltuinen geopend. En natuurlijk was ze in november bij de intocht van Sinterklaas. “Mensen vinden het bijzonder als ik kom. Ik ben soms wel zenuwachtig, maar op een positieve manier.”

Kijkje in de keuken

Op de vraag of ze soms een dagje vrij van school is, kijkt Julia verbaasd op. Nee, ze heeft een studiedag! En die gelegenheid heeft ze aangegrepen voor een kijkje in de keuken bij collega-burgemeester Onno Hoes. Maandag 26 november was voor hem een echte vergaderdag, maar dat maakte haar niet uit.

“Het is heel interessant. Ik hoor veel over wat de gemeente allemaal doet. Het is leuk om te merken dat ze bij serieuze vergaderingen ook gewoon grapjes maken.”

Tussen de bedrijven door kon Julia InforMeer te woord staan.

Een keer per maand optreden als kinderburgemeester

Julia werd op 11 april 2018 door de Haarlemmermeers kinderraad gekozen als kinderburgemeester. Ze geniet van haar functie, vertelt ze, ook al is ze in het dagelijks leven niet iemand die zo nodig op de voorgrond wil treden. Minstens één keer per maand doet ze iets als kinderburgemeester. Ze opende speeltuinen, gaf het startschot bij de Haarlemmermeer run, was op de innovatiemarkt tijdens de Dag van de Duurzaamheid en opende de Dag van de Talen op haar school. Ook gaf ze in oktober de aftrap van Sportland, een idee van de kinderraad om kinderen meer te laten sporten.

“Ik probeer zoveel mogelijk te doen, maar ik kan natuurlijk niet altijd. Daarover overlegt iemand van de gemeente met mijn moeder.”

julia pieters

Kinderburgemeester Julia Pieters (rechts) en haar vriendin Eline op de Dag van de Kinderburgemeester samen met acteur/zanger Tim Douwsma die de dag presenteerde.

Ambtsketens zijn allemaal anders

Een van de hoogtepunten vond Julia de Dag voor de Kinderburgemeesters, begin oktober in Diemen. Hier kwamen 26 kinderburgermeesters uit het hele land bij elkaar.

“Ik had niet verwacht dat er zoveel kinderburgemeesters zijn. Het was heel leuk om elkaar te ontmoeten en met elkaar te praten. We hebben onze ambtsketens vergeleken, die zijn allemaal anders. Er was er zelfs eentje van klei!”

Haar eigen ambtsketen vindt ze ook heel mooi. Trots laat ze haar zilverkleurige ketting zien met icoontjes (plaatjes) van alle dorpen en kernen in Haarlemmermeer.

Later zelf burgemeester worden?

Julia zou later best burgmeester willen worden. Het lijkt haar sowieso leuk om de politiek in te gaan. Ze weet goed wat ze zou willen veranderen.

“Ik vind dat de speeltuinen aangepast moeten worden voor kinderen met een handicap, zodat zij ook gewoon lekker kunnen spelen. En ik vind dat sommige kruispunten veiliger moeten worden. Dat kost natuurlijk wel geld. Haarlemmermeer is best een rijke gemeente, maar je moet er dus ook voor zorgen dat het financieel goed blijft gaan. Ook vind ik het belangrijk dat iedereen voldoende geld heeft om gewoon boodschappen te kunnen doen en gezonde dingen te eten.”

Andere kinderen inspireren

Sommige kinderen zijn weleens een beetje jaloers op haar, merkt Julia, maar de meeste reageren heel positief en zijn geïnteresseerd.

“Ik probeer andere kinderen ook te inspireren. Laatst nog, bij de Sinterklaasintocht, heb ik aan kinderen verteld hoe het is om kinderburgermeester te zijn en hoe je dat kunt worden. En dat het me heel leuk lijkt om straks één van hen terug te zien als kinderburgemeester. Want ik ben het nog tot april, dan kiest de kinderraad weer iemand anders. Dat vind ik prima. Het is heel leuk om kinderburgemeester te zijn, maar een jaar is precies goed. Dan is het tijd voor een nieuwe, frisse kinderburgemeester.”