‘Ik voelde me als een vis in het water’

Deel deze pagina
Met een ‘enorm positief’ gevoel kijkt Taco Koster terug op de acht jaar dat hij dominee was van CrossPoint, kerk in Getsewoud. Hij verlegt zijn werkveld nu naar Amsterdam, maar blijft in Getsewoud wonen. Een fijne wijk waar hij aan verknocht is geraakt.

Bij zijn aantreden in 2011 was hij de eerste fulltime dominee van CrossPoint, kerk in Getsewoud.

“Er was hier toen al wel een beweging gaande van bevlogen inwoners. We zijn samen op ontdekkingstocht gegaan en hebben samen de kerk vormgegeven. Ontzettend leuk, er was heel veel beweging, ik voelde me als een vis in het water. We probeerden van alles met het idee van ‘lukt het, prima, en zo niet dan is er geen man overboord’.” 

Waxinelichtjes 

Zo is ook de kerstwandeling in 2011 spontaan ontstaan: een wandeling vlak voor kerst dwars door de wijk met waxinelichtjes, muziek en scènes uit het kerstverhaal. Klein begonnen, is dit uitgegroeid tot een jaarlijks evenement waar bijna drieduizend mensen in meelopen. Die kerstwandelingen behoren voor Taco Koster zeker tot de hoogtepunten van de afgelopen jaren.

“Maar andere, minder spectaculaire momenten heb ik net zozeer als hoogtepunten ervaren: iemand die iets nieuws ontdekte in zijn geloof, of iemand die een stapje buiten zijn eigen comfortzone zette om een ander te helpen.” 

Midden in de samenleving 

Op de vraag of er ook dieptepunten waren, is hij even stil. “Er zijn natuurlijk heel verdrietige momenten. Als dominee probeer je dicht bij mensen te zijn, ook als ze moeilijke dingen meemaken. En soms voel je je dan machteloos.” Vanaf het begin was voor hem duidelijk dat CrossPoint een kerk moet zijn die midden in de samenleving staat.

“Wij beleven samen ons geloof en zijn enthousiast over God, maar we zijn er ook voor anderen. We bieden Alphacursussen voor mensen die zich willen verdiepen in het christelijk geloof, maar hebben in de zomer ook sport- en spelmiddagen voor kinderen.” 

House of Joy 

Vanuit de gedachte van ‘kerk midden in de samenleving’ organiseert CrossPoint sinds drie jaar House of Joy voor statushouders (vluchtelingen met een verblijfsvergunning). “Iedere maandagmiddag van half vier tot zeven komen we bij elkaar in het buurthuis om elkaar te ontmoeten, te ondersteunen en samen te eten. Dat zijn mooie en bijzondere middagen. We zijn daar met zo’n veertig mensen, van allerlei afkomst en verschillende geloven, jong, oud, gezinnen, alleenstaanden: iedereen is welkom.”

Taco Koster: CrossPoint moet een kerk zijn die midden in de samenleving staat. Beeld: Margo Oosterveen

 

Wijkplatform 

Ook vanzelfsprekend was het voor Taco Koster om ‘ja’ te zeggen toen hij werd gevraagd om deel te nemen aan het wijkplatform van Getsewoud. Daarin zitten allerlei partijen en de gebiedsmanager van de gemeente om te bespreken wat er in de wijk speelt en samen oplossingen te vinden. “De relatie met de gebiedsmanagers, eerst Jos Bontekoe en nu Maarten Treep, heb ik als heel plezierig ervaren. Heel open en transparant over wat de gemeente wel of niet kan doen.” 

Relaties 

Ziet hij in Getsewoud zaken waarvoor de gemeente Haarlemmermeer zich wat hem betreft extra in zou moeten zetten?

“Dat vind ik een lastige. Ik vind het een fijne wijk en woon er met veel plezier, maar ik zie ook veel mensen voor wie het leven ingewikkeld is. Mensen die het druk hebben, gestrest zijn, problemen hebben met relaties en met de opvoeding van hun kinderen. Zouden we als samenleving dat niet beter moeten oppakken? Kunnen we daar niet een beter antwoord op verzinnen? Daarover zou ik wel eens willen doorpraten met de gemeente.”  

 

Taco Koster gaat in Amsterdam twee kerken begeleiden in een veranderingsproces. Op dit moment is nog niet bekend wie zijn opvolger is. Hij blijft betrokken bij House of Joy. 

Gepubliceerd op: 
30 sep 2019