Ik ben jong en ik zorg

Deel deze pagina
Haarlemmermeer telt ongeveer 24.000 mantelzorgers. Een groot deel daarvan is jonger dan 24 jaar. Ter gelegenheid van de Week van de Mantelzorg (9 t/m 14 november) sprak InforMeer met Sarah van Alebeek (27). Sinds drie maanden is zij consulente jonge mantelzorgers bij Mantelzorg & Meer. Zij roept jonge mantelzorgers die behoefte hebben aan ondersteuning op, zich te melden.

‘Volwassen’ mantelzorgers weten steeds beter de weg naar Mantelzorg & Meer te vinden, bij jongeren ligt dat anders. Sarah: “We weten dat ongeveer 10 procent van alle jongeren mantelzorg biedt. Jongeren hebben echter vaak geen idee dat ze mantelzorger zíjn, laat staan waar ze terechtkunnen voor ondersteuning of een luisterend oor.” Ondersteuning bestaat uit het geven van informatie en advies over wat je kunt doen, maar je kunt ook terecht voor een persoonlijk gesprek. “En we hebben een groepsapp voor als je graag contact hebt met andere jongeren die zorgen”.    

Kopzorgen 

Mantelzorg is niet alleen dagelijks zorgen voor een dierbare met een beperking of een chronische ziekte. “Je bent al mantelzorger als je tijd kwijt bent met dingen thuis; als je je extra zorgen maakt of het thuis allemaal wel in orde komt”, legt Sarah uit.

Soms is daarbij ook sprake van schaamte. 

“Uit onderzoek blijkt dat jonge mantelzorgers heel erg op de achtergrond blijven. Jongeren willen niet opvallen en willen dus ook vooral niet laten zien dat het thuis misschien niet helemaal gaat zoals bij anderen thuis. Stel je voor dat je je moeder dagelijks helpt met aankleden; voor jongeren is dat niet normaal. Zeker in de leeftijd van 12 tot 18 jaar is wat ‘normaal’ is, heel belangrijk. Jongeren willen niet anders zijn dan hun leeftijdsgenoten, met alle kopzorgen van dien.”  

Sarah van Alebeek roept jonge mantelzorgers die behoefte hebben aan ondersteuning op, zich te melden. Foto: Just-Justa

 

Impact 

Schooluitval, concentratieproblemen, een algemeen gevoel van onrust (‘niet lekker in je vel zitten’), zijn voorbeelden van de impact die mantelzorg op jongeren kan hebben. “Ik zou die jongeren graag spreken, ze willen laten weten dat onze deur voor ze open staat. Dit gebeurt al via voorlichting op scholen, doorverwijzing van huisartsen en natuurlijk via sociale media.”

De jonge consulente weet uit eigen ervaring hoe belangrijk contact kan zijn. “Elk verhaal is natuurlijk anders. Toch ben je niet alleen en zijn er meer jongeren die iets vergelijkbaars meemaken. Een zieke ouder, broertjes of zusjes in het ziekenhuis. Maar ook bijvoorbeeld een depressieve ouder…” Sarah: “Mijn vader was depressief en wilde daar nog wel eens wat bij drinken. Dat was niet makkelijk. Daar maakte ik mij zorgen over. Dat was voor ons thuis vaak op eieren lopen. Als dan ook nog eens voor de buitenwereld jouw vader niet ziek is, is er vaak ook minder begrip voor jouw zorgen.” 

Toekomst  

Uit cijfers blijkt dat bij jongeren pas rond hun 22ste jaar het besef ontstaat ondersteuning te kunnen gebruiken. Sarah: “Het liefst heb je natuurlijk dat jongeren er al veel eerder bewust van zijn dat ze mantelzorgen. Ik wil graag het stigma wegnemen; dat je je niet hoeft te schamen. Dat het wél oké is om mantelzorger te zijn. En zo gek is dat eigenlijk niet; zorgen voor elkaar, dat doen jongeren al. Als er ergens een goedontwikkeld groepsgevoel bestaat…  Kijk alleen al naar communities zoals Insta”.  

“Als we de negatieve lading laten verdwijnen, dan wordt mantelzorg gewoon iets heel positiefs. Zodat je met trots kunt zeggen: ‘ik ben jong en ik zorg.”

Week van de Mantelzorg

Tijdens de Week van de Mantelzorg organiseert Mantelzorg & Meer voor jonge en oudere mantelzorgers diverse leuke verwen- en creatieve activiteiten. Wie zich voor 15 december als mantelzorger aanmeldt, krijgt van de gemeente nog voor het einde van het jaar een blijk van waardering. Aanmelden en meer informatie op www.mantelzorgenmeer.nl en Facebook. Sarah van Alebeek kan je met vragen whatsappen op nummer 06 430 721 83 en mailen via svanalebeek@mantelzorgenmeer.nl

Gepubliceerd op: 
10 nov 2020