'Houd u aan regels tegen corona'

“Alles wat normaal was, is nu anders”, schreef burgemeester Marianne Schuurmans-Wijdeven vorige week in haar open brief aan de inwoners van Haarlemmermeer. De burgemeester riep iedereen dringend op om zich te houden aan de regels om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan.

“Op deze manier moeten we er samen voor zorgen dat de meest kwetsbaren – ouderen en mensen met een broze gezondheid - worden ontzien, en dat onze gezondheidszorg niet overbelast raakt”, schreef de burgemeester. De hulp van iedereen is nodig om de verspreiding van het virus tegen te gaan. De belangrijkste regels zijn:
•    Regelmatig goed handen wassen.
•    Hoesten en niesen in de binnenkant van de elleboog.
•    Papieren zakdoekjes gebruiken en na gebruik direct weggooien.
•    Geen handen schudden.
•    Thuisblijven bij verkoudheidsklachten.
•    Buiten en in de supermarkt 1,5 meter afstand houden van elkaar (twee armlengtes).

Bord: houd je aan de afstand van 1,5 meter

Mensen worden met borden gewezen op de regels. Foto: gemeente Haarlemmermeer

Maatregelen

Het kabinet heeft vorige week maatregelen genomen om verdere verspreiding van het coronavirus te voorkomen. Evenementen met meer dan honderd mensen zijn verboden. Horecagelegenheden (inclusief sportclubs, seksclubs, sauna’s en coffeeshops) zijn gesloten. Afhalen bij restaurants en coffeeshops is nog wel toegestaan. Deze maatregelen zijn door de burgemeesters van de Veiligheidsregio Kennemerland in een noodverordening vastgelegd en direct ingegaan. Verder zijn scholen en kinderdagverblijven gesloten en werken mensen zoveel mogelijk thuis. De maatregelen gelden in ieder geval tot 6 april. Als het nodig is, worden nog meer maatregelen genomen.

Balies gemeente

Ook de dienstverlening van de gemeente is aangepast. Inwoners en ondernemers wordt gevraagd zo veel mogelijk hun zaken met de gemeente digitaal te regelen via haarlemmermeergemeente.nl. De balies in het raadhuis in Hoofddorp zijn open, maar kom alleen langs als dat echt nodig is, u niet ziek of verkouden bent en als u van tevoren een afspraak heeft gemaakt. Dat kan via haarlemmermeergemeente.nl. De servicecentra in Halfweg en Nieuw-Vennep zijn gesloten. Wie hier een paspoort heeft aangevraagd, kan dit ophalen in het raadhuis. De gemeentebalie op Schiphol is alleen geopend voor spoedgevallen. Neem bij spoedgevallen contact op via telefoonnummer 06 34540282. Medewerkers van sociale dienstverlening voeren voorlopig geen gesprekken met cliënten in het raadhuis, maar via de telefoon of er is contact via e-mail. De afvalinzameling van Meerlanden gaat wel gewoon door.

Bijeenkomsten afgelast

Evenementen en bijeenkomsten die (mede) door de gemeente zijn georganiseerd en niet doorgaan zijn: SHARE Meets op 25 maart, de inloopavond over de Vliegerweide in Nieuw-Vennep op 31 maart en de informatiemarkt Badhoevedorp op 4 april. Ook de vergaderingen van de gemeenteraad gaan niet door. De eerstvolgende vergadering van de gemeenteraad is op z’n vroegst op 9 april.

Gezondheidsklachten?

Wie last heeft van neusverkoudheid of hoesten, keelpijn of koorts, moet thuisblijven. Vermijd contact met anderen. Bel alleen met de huisarts als de klachten verergeren (koorts hoger dan 38 graden en moeite met ademhalen) en u medische hulp nodig heeft. Wie vragen heeft over het coronavirus kan kijken op rivm.nl of bellen naar het landelijk publieksinformatienummer 0800 1351, elke dag bereikbaar van 8.00 -22.00 uur. GGD Kennemerland kan ook vragen beantwoorden over gezondheid, op werkdagen van 8.30-17.00 uur via 023 7891612, in het weekend van 9.00-17.00 uur via 023 7891631.

Ondersteuning

Het Rode Kruis heeft een hulplijn voor mensen die in thuisisolatie zitten in verband met het coronavirus: telefoon 070 4455888, maandag tot en met vrijdag van 9.00-21.00 uur en op zaterdag van 10.00-16.00 uur. Haarlemmermeervoorelkaar heeft op haar website een speciale pagina ‘coronahulp’, die inwoners met een hulpvraag en een hulpaanbod met elkaar verbindt: haarlemmermeervoorelkaar.nl/coronahulp. Haarlemmermeervoorelkaar is op werkdagen ook telefonisch te bereiken via het algemene nummer van MeerWaarde: 023 5698870. Mantelzorgers die hulp of ondersteuning nodig hebben, kunnen terecht bij Mantelzorg & Meer, mantelzorgenmeer.nl, telefoon 020 5127250 op werkdagen van 9.00-17.00 uur. Mantelzorgers kunnen ook bellen met de Mantelzorgelijke Hulplijn, telefoon 06 16652477 (mantelzorgers voor zorgintensieve kinderen), 06 82407597 (mantelzorgers voor ouderen) of 06 28111964 (mantelzorgers voor palliatieve patiënten). Ook op sociale media zijn veel initiatieven te vinden van mensen die hulp aanbieden.

Kijk voor actuele informatie op haarlemmermeer.nl/coronavirus (hier is ook de brief van de burgemeester te vinden, evenals twee filmpjes waarin zij inwoners en kinderen toespreekt) en op haarlemmermeer.nl/informeer. Algemene informatie over het coronavirus staat op rivm.nl en op rijksoverheid.nl.

23 mrt 2020