Hoofddorp krijgt eerste ‘Slimotheek’

Technologische, moderne producten zijn ontzettend handig en vergroten het woongemak in en om huis. Alleen zijn ze niet altijd even makkelijk te gebruiken of begrijpen. Daar is vanaf nu een goede oplossing voor: de Slimotheek! Hier kunnen mensen bijvoorbeeld een mobiele telefoon met grote knoppen, een slimme deurbel, een robotstofzuiger of een sleutelvinder lenen en uitproberen. Het is een soort bibliotheek, maar dan voor apparaten en technologie. Donderdag 8 oktober opent de eerste Slimotheek van Nederland in Hoofddorp.

Josephine Dries van GeneratieThuis, legt uit waarom ze dit hebben uitgewerkt.

We zagen dat veel ouderen een flinke drempel over moeten om technologische snufjes aan te schaffen. Er is veel onbekendheid en als je die apparaten in de winkel koopt is er vaak weinig service. In de Slimotheek kunnen we mensen op pad helpen, ze kunnen het gratis uitproberen en je krijgt er begeleiding bij. Plus dat het bij je thuis geïnstalleerd kan worden.

Uiteindelijk zijn er nu 21 producten die uitgeprobeerd kunnen worden. “En als het je bevalt, kun je het aanschaffen. Anders breng je het gewoon weer terug. Gratis.”

De eerste Slimotheek van Nederland staat in Hoofddorp
Author:
Gemeente Haarlemmermeer

De Slimotheek in Hoofddorp. Foto: gemeente Haarlemmermeer

Uitproberen

Samuel de Leeuw woont in Hoofddorp en mocht al een kijkje nemen. “Mijn vrouw en ik lopen nu tegen de tachtig en we merken, nu we zoveel mogelijk thuis moeten blijven, dat technologie kan helpen.” Lachend geeft hij aan dat hij geïnteresseerd is in de robotstofzuiger.

Ik heb daar weleens naar gekeken, in een winkel, maar ik weet niet of dat bij ons werkt. En het voordeel van zo’n Slimotheek is dat je het uit kunt proberen en nergens aan vast zit.

Maar ook een telefoon met grote toetsen lijkt hem handig. “Ik zie mijn kleinkinderen vliegensvlug over de toetsen glijden, terwijl wij af en toe mis zitten. Dan helpt het als het wat overzichtelijker gerangschikt is.”

Geweldig initiatief

Wethouder Mieke Booij vindt het een geweldig initiatief:

Ik ben heel blij dat oudere mensen met begeleiding de moderne apparaten kunnen uitproberen en als het bevalt kunnen aanschaffen. Vooral de service erbij is ontzettend belangrijk. We willen ouderen zolang mogelijk in hun eigen fijne huis laten wonen. In deze coronatijd zijn we meer thuis, dan is het meegenomen als je het jezelf makkelijk kunt maken. Daar kan de Slimotheek bij helpen.

Op donderdag 8 oktober is de eerste Slimotheek van Nederland in de bibliotheek van Hoofddorp geopend. Groningen, Zaanstad en Edam/Volendam volgen snel.

Locatie van de Slimotheek is: De centrale Bibliotheek in Hoofddorp aan het Raadhuisplein. De openingstijden zijn: dinsdag van 10.00-12.00 uur en donderdag van 15.00-17.00 uur.

Meer informatie is te vinden op de website van de bibliotheek Haarlemmermeer.

9 okt 2020