Hond uitlaten? Neem altijd een zakje mee

Al jaren staat hondenpoep hoog in de top 10 van grootste ergernissen. Begrijpelijk: het is vies en vervuilt de stoepen, straten en speelplekken. Het is één van de redenen waarom inwoners van Haarlemmermeer die een hond hebben, hondenbelasting betalen. Niet leuk, maar wel nodig.

Met dat geld neemt de gemeente maatregelen om te zorgen voor een schonere omgeving. Natuurlijk met de hulp van de hondenbezitters. Want hondenbezitters kunnen er zelf ook veel aan doen om de stoepen, bermen en speelplekken schoon te houden. Vaak is dat zelfs verplicht. Nog even de regels op een rijtje.

Honden uitlaten

Op sommige plaatsen mogen honden loslopen. Foto: Margo Oosterveen

Loslopen en rennen

Van de opbrengst van de hondenbelasting betaalt de gemeente de aanleg en het onderhoud van losloopgebieden. In heel Haarlemmermeer zijn deze losloopgebieden waar honden vrij los kunnen rennen en spelen. Net als overal in Haarlemmermeer geldt hier de plicht om de hondenpoep op te ruimen.
Er staan borden bij de losloopgebieden, zodat deze goed herkenbaar zijn. Moet de hond echt een flink stuk rennen? Dat kan in de recreatiegebieden. Dit zijn grotere gebieden waar honden los mogen lopen. Benieuwd waar in de buurt de losloopgebieden zijn? Bekijk dan de kaart op de website van de gemeente Haarlemmermeer.

Honden aan de lijn

De hond uitlaten buiten een losloopgebied is natuurlijk toegestaan. Dan moet de hond wel altijd aan de lijn lopen. Loopt de hond los, dan is er het risico op een boete van 90 euro, waar nog 9 euro administratiekosten bij komt, dus bijna 100 euro.

Hondenpoep

In Haarlemmermeer geldt een opruimplicht voor hondenpoep. Dat betekent dat de poep overal moet worden opgeruimd, ook in de berm en in de losloopgebieden. Neem dus altijd een zakje of schepje mee om de poep op te ruimen. Gooi de zakjes in de gele hondenpoepbakken of in een gewone prullenbak. Niet opruimen van hondenpoep kan leiden tot een boete van 140 euro en ook daar komt 9 euro administratiekosten bij.

Echt geen honden

Bij gebieden waar helemaal geen honden mogen komen, staan borden met 'geen honden'. Dat is bijvoorbeeld bij speeltuintjes waar veel kinderen spelen.

Samen

Nog even alles nalezen? Dat kan op de website van de gemeente Haarlemmermeer. Door de hondenbelasting en de medewerking van de hondenbezitters blijft de openbare ruimte in Haarlemmermeer schoon en kunnen de kinderen overal ‘hondenpoepvrij’ spelen.

11 jul 2019