Hoe is het nu met... Hart van Zwanenburg?

In het centrum van Zwanenburg is het al heel wat jaren een drukte van belang. Er is bijna geen plek te bedenken waar niet is of wordt gewerkt. De aannemersbusjes en vrachtwagens rijden als mieren door het centrum. Dat is opletten geblazen voor de Zwanenburgers. Gelukkig schiet het werk lekker op. Een rondje langs de verschillende bouwprojecten.

Dorpshuis

Met enige bescheidenheid mag het worden gezegd: het nieuwe dorpshuis in het hart van Zwanenburg is een parel aan de kroon. Bruiste het in september nog van het leven, kort daarna ging het vanwege de coronamaatregelen dicht, net als alle andere dorpshuizen. Waardoor maar weinig Zwanenburgers het duurzaam gebouwde dorpshuis van binnen hebben gezien. En wie de digitale reserveringskalender op internet oproept, ziet dat alle zalen op groen staan, want ze zijn volledig beschikbaar. Dat wordt zeker anders als de coronamaatregelen deels of helemaal achter de rug zijn.  Misschien komt er nog wel een openingsfeest, want ook dat is door corona gesneuveld. Wel is in december de klok op de toren gehangen wat het gebouw helemaal afmaakt.

Bouw Lidl en Olmenlaan

De Lidl is hard aan het bouwen aan de Olmenlaan, het schiet behoorlijk op. Achter de supermarkt legt de gemeente een nieuw parkeerterrein aan. Het bestaande groen naast het gebouw krijgt een grote onderhoudsbeurt en er komt nieuw groen. Volgens planning is de oplevering in april. Tegelijkertijd worden het wegdek en de riolering van de Olmenlaan tussen de Iepenlaan en de Dennenlaan vervangen. Ook komen er andere lantaarnpalen en wordt er groen geplant.

De Olmenlaan in Zwanenburg krijgt een nieuwe riolering en een nieuw wegdek. Rechts is de nieuwe Lidl in aanbouw. Links staat de voormalige brandweerkazerne. Foto: Jur Engelchor.

Voormalige brandweerkazerne

Tegenover de nieuwe supermarkt ligt de voormalige brandweerkazerne, hier is woningbouw gepland. Er wordt volop gewerkt aan een plan voor sociale huurappartementen. Er is begonnen met het wijzigen van het bestemmingsplan, de bewoners worden hierover tijdig geïnformeerd. Waarschijnlijk voor komende zomervakantie.

Dorpsplein

Alles van het dorpsplein wat buiten de sloop van de Lidl (Dennenlaan) kan, wordt alvast opgepakt. Hoe zit het precies? Voorafgaand aan de sloop van de bestaande Lidl wordt het terras voor het dorpshuis gemaakt. Ook komt er een nieuwe vlonder. Op het moment dat de Lidl is gesloopt wordt het dorpsplein verder aangelegd. Zodoende blijft de vaart er goed in, de oplevering staat eind juli gepland.

Het was een beetje de kat op het spek binden. Voor het nieuwe dorpsplein ligt een deel van de nieuwe klinkers al klaar. Jongeren gingen met de stenen aan de haal en probeerden er de ruiten van de oude mavo mee in te tikken. Dat kan natuurlijk niet de bedoeling zijn, de gemeente heeft hekken om de stenen gezet.

Voormalige mavolocatie

Op het terrein van de voormalige mavo aan de Dennenlaan wil de gemeente koopappartementen bouwen. Maar eerst moet het schoolgebouw worden gesloopt. De sloop staat gepland eind tweede kwartaal/ begin derde kwartaal 2021. Er is begonnen met het wijzigen van het bestemmingsplan voor beide locaties. De bewoners worden hierover tijdig geïnformeerd, Naar verwachting is dit voor komende zomervakantie.

3 mrt 2021