Historisch archief luchtgevechten overhandigd

Publicatiedatum:
vrijdag 23-06-2017
Het historisch archief over de luchtgevechten boven Haarlemmermeer wordt voor iedereen openbaar gesteld. Joost Klootwijk verzamelde door de jaren heen veel verhalen en gegevens van de luchtoorlog. Wethouder Derk Reneman (cultuur) nam op 22 juni deze documentatie in het raadhuis in ontvangst uit handen van de zoon van Joost Klootwijk. Het archief wordt nu gedigitaliseerd.

Joost Klootwijk beleefde de luchtoorlog van dichtbij. Een vrouw uit het dorp overleed in 1943 toen een motor van een Lancaster, een 4-motorige zware bommenwerper uit de Tweede Wereldoorlog, op de boerderij aan de IJweg viel en haar dodelijk trof. Joost was toen zeven jaar oud en fietste langs de boerderij. Deze gebeurtenis maakte diepe indruk op hem en bijna dertig jaar later vormde dit het begin van een speurtocht naar het historische gevecht in de lucht. Toeval wil bovendien dat hij later getrouwd is met de dochter van de vrouw die destijds om het leven kwam. De omgekomen vrouw zou dus, als zij niet omgekomen was, zijn schoonmoeder zijn geweest. Hij hield zich dertig jaar lang bezig met details en belevenissen van andere inwoners en dat resulteerde in een dik manuscript.

'Opgroeien in de schaduw van de luchtoorlog'

Joost Klootwijk overleed in 2016 en had nooit de ambitie om van zijn werk een boek te maken. Zijn doel was om de feiten van de luchtoorlog boven Haarlemmermeer vast te leggen voor andere onderzoekers en schrijvers. Zijn zoon zag wel de mogelijkheid tot een mooi boek. Hij maakte van de documenten een leesbaar boek, vol verhalen, feiten, plattegronden en levenservaringen. Het boek 'Opgroeien in de schaduw van de luchtoorlog' bestaat uit een ‘klein’ gedeelte van het volledige archief van Joost Klootwijk.

Wethouder Reneman:

"Een bundel verhalen die het verdienen om vastgelegd te worden omdat ze zo'n levend beeld vormen van het leven in Haarlemmermeer in oorlogstijd. Ze laten goed zien welke veranderingen hier plaats hebben gevonden en nog steeds vinden."

Uit handen van mevrouw Klootwijk en haar zoon Hans ontving Derk Reneman het archief van Joost Klootwijk.

Volledig beeld

Dertig jaar aan feiten, foto’s en verhalen zijn niet makkelijk samen te vatten in een boek. In het 250 pagina’s dikke boek van Joost en Hans Klootwijk passen lang niet alle documenten. Om toch een volledig beeld te krijgen van de luchtgevechten boven de gemeente Haarlemmermeer wordt het uitgebreide archief wordt het uitgebreide archief gedigitaliseerd en voor het publiek opgesteld. Alle papieren documenten die Joost Klootwijk in dertig jaar heeft verzameld worden door de gemeente digitaal gemaakt. Het kan daarom nog een tijdje duren voor de luchtgevechten te zien zijn voor het publiek.