Het stadscentrum en de toekomst

Het coronavirus slaat om zich heen. Winkeliers staat het water aan de lippen. Of zoals Erik van Itterzon van boekhandel Stevens het verwoordde: “Alles komt piepend en krakend tot stilstand.”

Hij schreef het stadsbestuur een brief waarin hij vraagt om te helpen in contact te komen met DELA, de verhuurder van zo’n 54 winkels in het centrum van Hoofddorp, want deze verhuurder “zwijgt als het graf”. De winkeliers zien de huurkosten doorlopen en vrezen kopje onder te gaan en willen graag met de verhuurders in gesprek.

Winkelcentrum Vier Meren is leeg

Het winkelcentrum Vier Meren is leeg. Foto: Kees van der Veer

Maatwerkoplossingen voor winkeliers

Uiteindelijk heeft wethouder Jurgen Nobel een gesprek gehad met mensen van Dela. Zij erkenden dat de communicatie niet verliep zoals had gemoeten. Ze willen nu de winkeliers wat lucht geven met een huuropschorting. Maar ze hebben ook bezworen met maatwerkoplossingen te gaan werken. “Het stadscentrum is gebaat bij een levendig winkelgebied”, zegt Jurgen Nobel. “Dus ik hoop echt dat verhuurders coulant zullen zijn en ondernemingen overeind helpen te houden. Dat is in ieders belang.”

Samen met wethouders Johan Rip en Marja Ruigrok belde Nobel de afgelopen weken met diverse vastgoedbedrijven. “De ene vastgoedondernemer reageerde daar beter op dan de ander”, zegt Johan Rip. “We helpen ondernemers al met de zogenaamde Tozo-regeling, waarbij ondernemers en ZZP’er een aanvullende uitkering voor levensonderhoud kunnen aanvragen. Maar we doen dus ook een moreel appel op vastgoedondernemers.”

Wethouder Jurgen Nobel bij boekhandel Stevens

Wethouder Jurgen Nobel. Foto: gemeente Haarlemmermeer

Bruisend centrum met winkels, horeca en veel woningen

In dagen als deze is het moeilijk vooruitkijken. De onzekerheid knaagt. “Toch moeten we ook naar de toekomst kijken”, zegt Nobel.

Het stadscentrum gaat namelijk flink veranderen. Straks wonen in Hoofddorp 100.000 mensen, die hier werken, recreëren en leven. Als je nu door het verlaten centrum wandelt, kun je je het amper voorstellen, maar straks is dit een bruisend centrum met winkels, horeca en veel woningen.

Hoofddorp was vroeger vooral een woonstad, waar met name eengezinswoningen werden gebouwd. Onze tijd vraagt om meer variatie, zodat ook ouderen en jongeren makkelijker een appartement kunnen kopen of huren. Daar hoort bij dat er meer behoefte is aan horeca, winkels en woon-werkruimten, die passen bij deze tijd. Het centrum van Hoofddorp wordt een stad voor de toekomst. In Hyde Park, een verouderd kantorengebied, nabij het station, hopen we dit jaar al de eerste palen te slaan. Een toegankelijk stadspark zal straks als een groene loper het stationsgebied en Hyde Park met de rest van het Stadscentrum verbinden.

Wethouder Johan Rip bij boekhandel Stevens

Wethouder Johan Rip. Foto: gemeente Haarlemmermeer

Naar de toekomst kijken

Johan Rip:

Het is indrukwekkend wat er de afgelopen jaren allemaal al in gang gezet is. We gaan voor een aantrekkelijke en levendige stad in het hart van de Randstad. Gezamenlijk werken we met alle partijen aan de toekomst van Hoofddorp. Het is –in deze crisistijden- zaak om ondernemers te steunen, maar ze ook uitzicht te geven over de toekomst van onze stad.

29 apr 2020