‘Het is echt super-simpel’

Deel deze pagina
Door technologische, moderne producten kunnen mensen langer zelfstandig blijven wonen. Er zijn steeds meer apparaten die ontzettend handig zijn en het woongemak in en om huis vergroten. Maar veel inwoners weten niet dat deze producten bestaan of ze zijn niet altijd even makkelijk te gebruiken of te begrijpen. Dan biedt de Slimotheek uitkomst. Hier kunnen mensen bijvoorbeeld een mobiele telefoon met grote knoppen, een slimme deurbel, een robotstofzuiger of een sleutelvinder lenen en uitproberen.

Een Slimotheek is een soort bibliotheek, maar dan voor apparaten en technologie. De eerste Slimotheek in Nederland is vorig jaar in Hoofddorp geopend, de tweede en derde locaties zijn nu door wethouder zorg en welzijn, Fouad Sidali, geopend in Nieuw-Vennep en in Badhoevedorp.

Een mevrouw bekijkt het aanbod bij de slimotheek in Badhoevedorp

De Slimotheek heeft veel technologische, moderne producten die mensen thuis kunnen uitproberen. Foto: Martine Goulmy. 

Richard Kruis woont in Nieuw-Vennep. Hij ging op zoek naar een handige afstandsbediening voor zijn moeder. Richard:

Mijn moeder is 81 jaar en zij is dementerend. Dan is een afstandsbediening met zo veel knoppen natuurlijk een ramp. Dus ik ben op zoek gegaan naar iets simpelers. Ik liep langs de bibliotheek in Hoofddorp en zag dat je daar spullen kon lenen. Ik ben verder gaan zoeken op internet. Zo kwam ik in aanraking met de Slimotheek. Daar vond ik een hele simpele afstandsbediening met zes knoppen: aan en uit, harder en zachter en programma verder en terug. Echt iets voor mijn moeder.   

Geen lid

In tegenstelling tot een bibliotheek hoef je geen lid te worden van de Slimotheek. Richard: “Toen ik op zoek ging naar een afstandsbediening was het coronatijd, toen was de Slimotheek niet open. Ik heb contact gezocht en we hebben een afspraak gemaakt. De Slimotheek zorgde ervoor dat de afstandsbediening er was. Het was prima geregeld. Ik werd ook gewezen op de Compaan, een tablet die gemakkelijk te bedienen is. Mijn moeder vindt het super en het beeldbellen is heel makkelijk. Voor ouderen is het echt te gek. Toen ik haar laatst belde zei ze ‘Je gaat dit apparaat toch niet terugbrengen, hè’.”

Aanraden

Richard Kruis raadt iedereen die hulpmiddelen nodig heeft aan om eens langs de Slimotheek te gaan.

Je ziet echt dingen waarvan je denkt: ‘hé, dat is handig!’. Klokken met grote cijfers, apparaten die kunnen praten, personen-alarmering en de Compaan. Het zijn allemaal apparaten die het leven van ouderen en inwoners met een beperking makkelijker maken. Voor mijn moeder heb ik de afstandsbediening gekocht. Je leent er eerst een om uit te proberen. En als deze bevalt, dan kun je er een bestellen. Dan breng je de geleende terug en weet je waar je nieuw kunt kopen of bestellen. Voor mijn moeder heb ik de geleende afstandsbediening gehouden omdat ik die al geprogrammeerd had voor haar televisie. De nieuw bestelde heb ik bij de Slimotheek afgegeven. De Compaan heb ik anderhalve maand geleden ook gekocht en een abonnement afgesloten.    

Aanbod

Het aanbod is groot, vindt Richard: “Volgens mij hebben ze alles. Als mensen twijfelen omdat ze het spannend vinden om de apparaten te gebruiken, dan is dat nergens voor nodig. Alles is juist super-simpel. En alles wordt goed uitgelegd”

Wethouder Fouad Sidali:

Ik ben blij dat we het verschil kunnen maken met de Slimotheek. De ervaring van Richard Kruis is heel waardevol. Vooral voor oudere inwoners is het een mooie service om het woongenot te vergroten!    

 

Informatie en openingstijden

De Slimotheek is een initiatief van de Meer voor Elkaar partners, de gemeente Haarlemmermeer en GeneratieThuis in samenwerking met de Bibliotheek Haarlemmermeer, Maatvast en Medipoint. 
Meer informatie: https://www.debibliotheekhaarlemmermeer.nl/slimotheek/. De Slimotheek heeft een inloopspreekuur waar specialisten informatie&advies kunnen geven.

Slimotheken in Haarlemmermeer:

Slimotheek Hoofddorp
Bibliotheek Hoofddorp-Centrale
Raadhuisplein 7, Hoofddorp
Spreekuren:
dinsdag van 10:00 tot 12:00 uur en
donderdag van 15:00 tot 17:00 uur

Slimotheek Badhoevedorp
Dorpshuis Badhoevedorp
Snelliuslaan 35, Badhoevedorp
Spreekuur: woensdag van 14:00 tot 16:00 uur

Slimotheek Nieuw-Vennep
Bibliotheek Nieuw-Vennep
Schoolstraat 2, Nieuw-Vennep
Spreekuur: maandag van 14:00 tot 16:00 uur

Gepubliceerd op: 
7 okt 2021