'Headville Skatepark' participatieproof

Publicatiedatum:
maandag 25-09-2017
Skaters hebben zelf de opening van 'Headville Skatepark' georganiseerd, inclusief demo’s en wedstrijdjes. Wethouder Marjolein Steffens-van de Water vindt het geweldig dat ze dat zelf hebben gedaan. "Hoe meer dit gebeurt, hoe beter!" De wethouder gaf de opening op zaterdag 23 september met haar bezoek een officieel tintje.

Van jong tot oud(er), steppers, skaters, BMX-ers en skateboarders, ze rollen met wisselende snelheden soepeltjes langs elkaar over de nieuwe skatebaan in de Hoofddorpse wijk Floriande. Een peuter, speen in de mond en knuffelkonijn over het stepstuurtje, glijdt langs een dertiger op rolschaatsen over de baan. In de halfpipe iets verderop flippen skateboarders in de lucht. Sommige toeschouwers kunnen hun verlangende blik nauwelijks onderdrukken. Het liefst zouden ze ook meedoen, zo aantrekkelijk ziet de nieuwe skatebaan eruit.

Pure participatie

Wethouder Marjolein Steffens (Participatie en Jeugd) roemt in haar praatje de jongeren vanwege hun betrokkenheid.

"Zij namen contact op met de gemeente toen de voormalige skatebaan aan het Raadhuisplein te onveilig was. Het voorstel voor de nieuwe plek kwam van hen én ze dachten actief mee over de inrichting."

Het nieuwe skatepark in Floriande, door de jongeren zelf omgedoopt tot 'Headville Skatepark', is volgens Steffens een staaltje pure participatie.

"Een initiatief is participatieproof als meedenken, meepraten en meebeslissen is gelukt. Behalve de jongeren waren ook organisaties als MENES, Skate On en Podium Duyker betrokken. Het skatepark is dus een prachtig voorbeeld van jongerenparticipatie."

Jong en oud waren blij met de zonnige openingsdag van het nieuwe skatepark. Foto: Danny de Casembroot

Graffiti skyline

Patrick, Milan en Diaz zijn drie van de jongeren die meedachten over de nieuwe skatebaan. Milan:

"Het is leuk om mee te kunnen praten over iets dat je zelf graag doet. Als gebruikers weten we precies welke obstakels prettig zijn."

Als dank voor de betrokkenheid van alle jongeren, bood Steffens namens de gemeente een metersgroot graffiti-kunstwerk aan dat zaterdag ter plekke werd gemaakt door graffiti artist Joris Abbas: de skyline van Hoofddorp waar de woorden ‘Headville Skatepark’ prominent voor opdoemen.

Jongeren doen het zelf

Februari vorig jaar werd de skatebaan aan het Raadhuisplein in Hoofddorp gesloten. De baan was onveilig en opknappen te duur. Krap anderhalf jaar later ligt een 1.500 vierkante meter groot vernieuwd skatepark aan de Deltaweg. Het vier keer zo kleine skatepark dat eerst aan de rand van de Hoofddorpse wijk Floriande lag, leek alle betrokken jongeren een prima plek. Goed bereikbaar en geen woningen op korte afstand waardoor de geluidsoverlast miniem was.

Tail up of bar spin

Joeri (22) en Tristan (17) vinden de nieuwe skateplek top.

"Lekker groot en veel objecten met verschillende hoogten en afwisselend van vorm, zoals ledges en rails waarop je perfect kunt 'grinden'."

Zelf wonen ze niet in de buurt, maar komen speciaal met hun BMX’en uit Uithoorn en Zaandam om hier hun tricks te doen. Een bar-spin, tail-up of three-sixty: het stuur ronddraaien, het achterwiel oplichten of met de fiets een volledige draai om de as maken.

"Als het eerste (bouw)stof van de baan is gesleten, is de grip op de baan nog beter, dan is het echt perfect!"