Hartverwarmende actie van Floris en zijn vrienden

Deel deze pagina
Kerst is de tijd van licht en gezelligheid. Maar helaas niet voor iedereen. En dat geldt zeker in deze coronatijd. Dat bracht Floris Neuteboom en zijn vrienden op het idee om geld in te zamelen voor kerstdozen met inhoud voor ouderen die in deze tijd wel een extra lichtpuntje kunnen gebruiken. In een maand tijd zetten ze dit op touw. Een hartverwarmende actie.

Idee

Floris Neuteboom is 18 jaar, woont in Nieuw-Vennep en studeert geneeskunde aan de Leidse universiteit. In deze coronatijd is het contact met zijn vrienden vaak telefonisch. Floris:  

Ik was aan het bellen met een vriendin en we hadden het erover dat het jammer is dat we kerst niet met z’n allen kunnen vieren. Dat is natuurlijk heel vervelend, maar oudere mensen die alleen zijn, voelen zich met kerst misschien extra eenzaam. Zeker in deze coronatijd waarin het lastig is om bezoek te ontvangen. De buurvrouw van mijn vriendin is alleen met kerst, daar moest ze aan denken. Zo kwam ze op het idee om geld in te zamelen en kerstdozen te vullen. De hele vriendengroep vond het een goed idee, dus zijn we met z’n zessen aan de slag gegaan.   

Naast Floris zijn dat Jonne van der Putten, Jelle Nijbroek, Anouk Beerepoot, Frederique Oosterling en Rens de Vroedt. 

De kerstkaart met daarop Floris en zijn vrienden

De zelfgemaakte kerstkaart met daarop de groep die deze actie op touw hebben gezet. 

Inzamelen

“We hebben geld ingezameld in onze eigen kring”, vertelt Floris.

We hebben uitgelegd wat we van plan waren, verteld dat we zoveel mogelijk dozen wilden vullen en dat de mensen konden helpen met een bijdrage. Dat is een succes geworden. We hebben in totaal 554 euro opgehaald. Met zoveel geld besloten we om 50 dozen te vullen. In iedere doos zit in ieder geval een kerststukje, dat we zelf gemaakt hebben, een kerststol die gedoneerd is door MeerWaarde en een kaartje. We hebben van burgemeester en wethouders van de gemeente Haarlemmermeer ook kaartjes gekregen om in de doos te doen met een boodschap van het Haarlemmermeerse college van B&W. Het tuincentrum in Hillegom heeft takken en planten gedoneerd voor de kerststukjes. 

Namen en adressen

Floris Neuteboom: “Via mijn moeder, die bij verpleeghuis Bornholm werkt, kregen we het telefoonnummer van MeerWaarde. Ons idee werd daar in de groep gegooid en ze waren enthousiast. Natuurlijk was het voor ons een uitdaging om de adressen te krijgen. Meerwaarde mag deze niet zomaar geven. Daarom ging Henriette Frielinck, sociaal werkster bij MeerWaarde met ons op pad om de dozen uit te delen. Zij heeft ons ontzettend goed geholpen met het verzamelen van de adressen en het rondbrengen van dozen.”
“We hebben eerst gekeken in onze eigen omgeving, naar mensen die we kennen. Die kregen in ieder geval een doos. Dat zijn er vijftien. De overige 35 hebben we verspreid via MeerWaarde.”
Floris:

De mensen reageerden in eerste instantie erg verbaasd, daarna waren ze dankbaar voor het initiatief. Sommigen werden er heel vrolijk van, anderen waren zelfs ontroerd en emotioneel.  

Enthousiast

Floris en zijn vrienden zijn enthousiast. “Het geeft heel veel voldoening om dit te doen. Het is zo mooi om te zien dat zoveel mensen wilden meewerken. Dat geeft steun, dan wil je er hard voor werken. Het idee werd door bedrijven, particulieren en MeerWaarde met open armen ontvangen. We hebben het dit jaar supersnel moeten doen. We kwamen eind november met het idee, we hebben de vrienden betrokken, geld ingezameld. En pas toen we dat gedaan hadden, wisten we hoeveel dozen we konden vullen. Dan moet je alles nog bestellen. En zelf de kerststukjes maken. Ik ben heel vrolijk geworden van deze actie, dus het zou zomaar kunnen dat het volgend jaar een vervolg krijgt. En wie weet wat er verder nog van komt.” 

Floris en Jonne brengen de kerstdozen rond. Links op de foto: Henriette Frielinck

Floris en Jonne overhandigen een kerstdoos aan mevrouw Visser-Frank in Hoofddorp. Links op de foto Herriette Frielinck van MeerWaarde. Foto: Jur Engelchor.

 

Gepubliceerd op: 
22 dec 2020