Haarlemmermeer werkt mee aan onderzoek hyperloop

Deel deze pagina
Er komt een onderzoek naar een nieuw vervoerssysteem in de Randstad om vracht te vervoeren; de hyperloop. Haarlemmermeer heeft daarvoor een convenant getekend met het bedrijf Hardt Cargoloop. Een hyperloop is een transportsysteem waarbij gebruikgemaakt wordt van een luchtdrukbuis. Het systeem kan energiezuinig en snel goederen vervoeren. Marja Ruigrok: “Als wethouder economie & innovatie blijf ik natuurlijk graag aangesloten bij deze ontwikkelingen. Het is natuurlijk fantastisch als producten sneller op hun plek van bestemming komen en het aantal vrachtwagenkilometers over de weg verminderd kan worden.”

Het onderzoek richt zich op het vervoer van vracht met een beperkt gewicht en hoge waarde zoals bloemen of medicijnen. Het eerste tracé moet tussen de regio’s Rotterdam en Amsterdam komen te liggen. Uiteindelijk is het doel een wereldwijd netwerk. Zo'n netwerk maakt het mogelijk om goederen in slechts uren in plaats van dagen door Europa te verzenden en wereldwijd in een kwestie van dagen. 

De bus van een hyperloop

Een beeld van een hyperloop. Foto: Hardt Hyperloop

Het systeem kan een fikse vermindering van de onderhoudskosten aan bestaande infrastructuur betekenen en files bestrijden. Ook zou het een enorme verbetering van de luchtkwaliteit kunnen betekenen door vermindering van CO2 uitstoot. Wie het netwerk uiteindelijk gaat uitvoeren en hoe fijnmazig het netwerk kan worden, is allemaal nog onderdeel van het onderzoek. De eerste resultaten worden in de loop van 2022 verwacht.
 
Bij het project hebben zich naast de gemeente Haarlemmermeer ook Agora Flores Holland, Air Cargo Netherlands, Amsterdam Airport Area, Amsterdam Logistics Board, APMT(Maersk), Baas, Berg Roses, BestFreshGroup, De Wintertuin, Dümmen Orange, Dutch Flower Group, Europool Systems, evofenedex, Gemeente Rotterdam, Gemeente Westland, Greenport Duin- en Bollenstreek, The Greenery, GroentEnFruithuis, InnovationQuarter, Port of Amsterdam, provincie Noord-Holland, provincie Zuid-Holland, SADC, Royal Schiphol Group, TLN en de provincie Groningen aangesloten.
 
 

Gepubliceerd op: 
21 jan 2021