Haarlemmermeer voert opkoopbescherming woningen in

Deel deze pagina
Veel mensen zijn op zoek naar een woning. De druk op snel en betaalbaar bouwen blijft hoog. Het is belangrijk dat de woningen ook bij woningzoekenden terecht komen en niet bij investeerders. De gemeente Haarlemmermeer gaat daarom opkoopbescherming invoeren. De geplande ingangsdatum is 1 juli 2022. Vanaf dat moment mogen koopwoningen tot en met 460.800 euro alleen nog worden gekocht door mensen die zelf in die woningen gaan wonen.

Er kan nu tot en met 16 mei 2022 gereageerd worden op het voorstel. Wethouder Fouad Sidali: “Ik ben blij dat wij weer een maatregel toepassen om woningen in Haarlemmermeer beter betaalbaar te houden. De wens was er al langer en dateert van de vorige gemeenteraad, maar voor de invoering is het wettelijk vereist om onderzoek te doen en de grenswaarde te bepalen.” 

Waarom opkoopbescherming?  

Woningen worden steeds vaker gebruikt als belegging. De woningen worden dan gekocht door beleggers en vervolgens verhuurd. Hierdoor blijven er minder woningen over voor mensen die op zoek zijn naar een koopwoning om er zelf in te wonen. Bij goedkope en middeldure koopwoningen is dat een probleem, omdat de vraag naar deze woningen veel groter is dan het aanbod. Door opkoopbescherming in te voeren, wordt dit tegengegaan. De gemeente heeft kunnen aantonen dat de maatregel noodzakelijk is voor woningen met een WOZ-waarde of koopprijs vrij op naam tot en met 460.800 euro. Dit bedrag wordt elk jaar opnieuw aangepast met het prijsindexcijfer bestaande woningen van het CBS. De opkoopbescherming geldt voor bestaande en nieuwe koopwoningen, maar niet voor huurwoningen. 

Te Koop bord op het raam van een woning

De gemeente Haarlemmermeer gaat opkoopbescherming invoeren. Foto: Shutterstock

Vier jaar zelf wonen  

De opkoopbescherming geldt voor vier jaar. Dat betekent dat de eigenaar minstens vier jaar zelf in de woning moet wonen, tenzij er een vergunning is om de woning te verhuren. Een vergunning verleent de gemeente alleen in specifieke situaties: verhuur aan eerste- en tweedegraads familieleden, tijdelijke verhuur tot twaalf maanden en verhuur van woningen verbonden aan een bedrijfspand. 

Indienen reacties 

Het volledige voorstel van de opkoopregeling wordt gepubliceerd op de website van de gemeente Haarlemmermeer. Tot en met 16 mei kan er gereageerd worden op het voorstel. Deze informatie is te vinden op de website van de gemeente

Gepubliceerd op: 
3 mei 2022