Haarlemmermeer sluit zich aan bij project Comeback

Deel deze pagina
De gemeente Haarlemmermeer sluit zich aan bij het Project Comeback. Samen met MeerWaarde en Teamsportservice (Sportservice Haarlemmermeer) worden jongeren via hun schoolomgeving aangemoedigd om door te zetten, zeker in een periode waarin corona groot effect heeft op hun mentale welzijn.

Met project Comeback geven Nederlandse topsporters het welzijn van jongeren een boost. Sporters bewijzen dag in dag uit dat ze sterker kunnen terugkomen na tegenslag. Ze hebben vaak een lange weg afgelegd om te komen waar ze nu zijn. Een weg met hoge pieken en diepe dalen. Sporters komen als geen ander momenten tegen dat ze het niet meer zien zitten of dat ze somber zijn. Ze kampen met problemen thuis, druk vanuit huis of vrienden en andere tegenslagen. Wat sporters verenigt is de wil vinden om door te gaan. En die getoonde wil gaat het project inzetten om somberheid bij jongeren tegen te gaan. Zodat jongeren weer durven dromen, deze dromen gaan najagen en weer durven te leven.  

Kitesurfer Roderik Pijls

Impact corona op welzijn jongeren 

Corona en de maatregelen om de pandemie te lijf te gaan hebben op alle inwoners van Haarlemmermeer grote impact. Zeker ook op jongeren. Zij horen voor een groot deel niet bij de kwetsbare groep, maar zijn of worden wel beperkt in hun vrijheid. Wethouder Fouad Sidali: 

Jongeren in heel het land, maar zeker ook in onze gemeente, maken mentaal zware tijden door met de coronamaatregelen. Sinds maart 2020 hebben ze te maken gehad met onder andere gesloten scholen, lockdowns en avondklok. Topsporters zijn vaak rolmodellen voor onze jongeren. Iedere topsporter wordt beter van tegenslagen. Het mooie van dit project is dat zij die ervaring overbrengen op onze jeugd.   

Koppeling met lokale initiatieven en sporthelden 

De sessies worden gekoppeld aan het programma #Gaatie? –  waarbij Jongerenwerkers van MeerWaarde en de sociaal makelaar jongeren helpen met hun mentale welzijn en met handige tips. Dat doen ze onder andere met (dialoog)gesprekken, tips en #Gaatie? op Instagram. Een sessie van project Comeback is een ‘aanjager’ van de persoonlijke begeleiding die jongeren kunnen krijgen bij #Gaatie?  Het streven is om de sessies eind januari, begin februari 2022 te starten. Op dit moment vinden er gesprekken plaats met lokale aansprekende topsporters om zich in te zetten in Haarlemmermeer. 

BMX-ers Laura en Merel Smulders

Initiatief van Helden van Barbara Barend 

Project Comeback is een initiatief van het magazine Helden van Barbara Barend. 

Ik ben blij dat ook de gemeente Haarlemmermeer zich heeft aangesloten bij project Comeback. Juist nu kunnen jongeren onze steun extra hard gebruiken. Het is mooi dat we met elkaar en vooral met de inzet van topsporters, het welzijn van jongeren een boost kunnen geven

aldus Barbara.  

Op dit moment doen er naast Haarlemmermeer nog negen gemeenten mee: Amsterdam, Rotterdam, Utrecht, Eindhoven, Arnhem, Groningen, Leiden, Helmond en Breda. Inmiddels heeft een flink aantal topsporters hun medewerking toegezegd. Onder andere voetballers Virgil van Dijk, Stefan de Vrij en Shanice van de Sanden, atlete Anouk Vetter, judoka Roy Meyer, hockeyer Terrance Pieters en bokser Enrico Lacruz zullen met hun kennis en ervaring jongeren motiveren en inspireren tijdens de verschillende sessies. Komende week zijn er twee livestreams die via sociale media worden gedeeld met jongeren. Deze worden verzorgd door topsporters Laura en Merel Smulders (Olympische medaillewinnaars BMX) en Roderick Pijl (professioneel kitesurfer). Gemeente Haarlemmermeer zal deze livestreams actief via haar eigen kanalen onder de aandacht brengen. Ze zijn te zien op het Instagramkanaal van project Comeback (projectcomeback.nl)

 Video Project Comeback 

 

Gepubliceerd op: 
25 nov 2021