Haarlemmermeer Paviljoen te koop

Deel deze pagina
Gebouwd in 2002 met het oog op de Floriade als ontvangst- en tentoonstellingsruimte van de gemeente. Vervolgens als restaurant geëxploiteerd door Vork en Mes. In juli 2018 zwaar beschadigd door een brand na kortsluiting in een wijnkoeler. Dat was twee dagen na de opening door de nieuwe exploitant, restauran Morgau. En nu staat het te koop voor 1,9 miljoen euro. Dat is in het kort het veelbewogen verhaal tot nog toe van het Haarlemmermeer Paviljoen in het Haarlemmermeerse Bos, gelegen aan de bosvijver.

Vliegtuigvleugel 

Het zeer tot de verbeelding sprekende gebouw, dat door het vliegtuigvleugelachtige dak reusachtig veel lijkt op een geland watervliegtuig, is eigendom van de gemeente en kwam met instemming van het college en de gemeenteraad op een lijst te staan van vastgoed dat naar de markt mocht worden gebracht. Hetgeen dus nu is gebeurd. Overigens bestaat de kans dat het paviljoen de status van gemeentelijk monument krijgt. Maar het hoeft daarvoor geen gemeentelijk vastgoed te blijven. 

Betrokken ambtenaren erkennen dat tussen de plaatsing op de lijst en het daadwerkelijk te koop staan van het gebouw veel tijd zit. Maar ze kunnen dat ook goed verklaren. Het vliegtuigachtige gebouw is van staal en dat gaat niet zo goed samen met brand, zeggen ze. “Daar heeft het een tik van gekregen en daarom moesten we laten onderzoeken hoe het ermee is gesteld en of de draagkracht nog intact is. Dat is specialistenwerk.” 

Hetzelfde gold voor het in verkoopbare staat brengen van het bouwwerk. De gemeente heeft het na de brand tot casco laten terug brengen. De inrichting aan de binnenkant wordt aan de koper overgelaten. “Het vinden van die specialisten en het werk dat zij moesten doen, dat zijn allemaal tijdrovertjes. Dan ben je zo een jaar verder.” 

Haarlemmermeerse Paviljoen

Het Haarlemmermeerse Paviljoen staat te koop. Foto: gemeemte Haarlemmermeer

Toplocatie 

Het paviljoen heeft de bestemming horeca. In de verkoopvoorwaarden wordt melding gedaan van de mogelijke monumentale status, van het feit dat het in een recreatiegebied ligt en dat het tijdens Mysteryland niet bereikbaar is. Over de vraagprijs van 1,9 miljoen euro zeggen vastgoedambtenaren. “We gaan af op de indicaties van makelaars. Het ligt in elk geval op een toplocatie.” 

Het paviljoen is net als het Expo-gebouw en de Big Spotters Hill een overblijfsel van de Floriade. Het is bedacht door het New Yorkse architectenbureau ‘Asymptote’ van Architecten Hani Rashid en Lise Anne Couture en geniet internationale bekendheid. De gemeente heeft contact met hen gehouden over de laatste ontwikkelingen. 

Met het paviljoen wilde de gemeente verwijzen naar het belang van de luchtvaart, landbouw en de polder. De hoofdvorm wordt dan ook bepaald door twee vleugelvormige daken die door twee glazen wanden lijken te zweven. Het aluminium plaatwerk, waarin het luchtruim reflecteert, refereert aan de vliegtuigbouw. 

Duikers 

Het water dat over de beide daken stroomt en langs de glazen wanden waartussen de bezoekers het paviljoen in werden begeleid, is een verwijzing naar het ‘Grote Haarlemmermeer’ dat zich hier zo’n 150 jaar geleden bevond.  Ook duikers vinden het Haarlemmermeer Paviljoen interessant. Op internet wordt met tekst en beeld melding gedaan van de spannende, spookachtige aanblik die de pilaren onder water in combinatie met de begroeiing, baarzen en snoeken. 

Het gebouw staat te koop bij Funda in Business. De verkopende makelaar is HAP Horeca Makelaardij. Het ‘te koop’- bord bij het paviljoen zelf volgt spoedig.

Gepubliceerd op: 
9 aug 2021