Haarlemmermeer moet een burgemeester benoemen

Publicatiedatum:
vrijdag 01-02-2019
Sinds 1 januari zijn Haarlemmermeer, Haarlemmerliede en Spaarnwoude samen de nieuwe gemeente Haarlemmermeer. Bij een nieuwe gemeente hoort ook de benoeming van een burgemeester. Dat doet de koning, op voordracht van de gemeenteraad, na een vertrouwelijke sollicitatieprocedure.

In maart vergadert de gemeenteraad van Haarlemmermeer over die procedure en over de profielschets van de burgemeester. De gemeenteraad wil ook graag horen wat inwoners vinden. Wat zijn volgens inwoners de belangrijkste eigenschappen van een burgemeester? In een online enquête stelt de raad twee vragen:

• “De burgemeester van Haarlemmermeer richt zich vooral op…” Dit is een meerkeuzevraag over belangrijke thema’s.
  • “De burgemeester van Haarlemmermeer is vooral…” Dit is een meerkeuze vraag over persoonlijke eigenschappen.

Online enquête

Daarnaast is er een open vraag waarbij men suggesties kan doen voor de burgemeester. Vanaf 1 tot en met 12 februari tot 12.00 uur kunnen inwoners de online enquête invullen.

De enquête wordt uitgevoerd door BestMan, bureau Bestuur&Management.

Ambtsketen van Haarlemmermeer

De nieuwe ambtsketen. Foto: Jur Engelchor

Procedure bij fusie

Bij een fusie van gemeenten worden de burgemeesters van de betrokken gemeenten formeel ontslagen; hun gemeente is er immers niet meer. De nieuwe gemeente is bij wet verplicht een burgemeester te zoeken in een voorgeschreven sollicitatieprocedure. Die procedure staat onder toezicht van de Commissaris van de Koning van de provincie. De gemeenteraad maakt een advertentie, zoals dat gebruikelijk is voor elke baan in Nederland, met de eisen en verwachtingen voor de functie. Verder kiest de raad een vertrouwenscommissie, die in volledige vertrouwelijkheid de sollicitatiegesprekken voert.

Uiteindelijk legt de vertrouwenscommissie aan de gemeenteraad de keuze voor tussen twee kandidaten. In een besloten vergadering kiest de raad vervolgens de kandidaat die voorgedragen wordt als burgemeester. Deze wordt daarna door de koning benoemd.

Op 6 juli 2017 nam de gemeenteraad een motie aan waarin staat dat de raad voortaan bij een sollicitatieprocedure voor een burgemeester ook aan inwoners om suggesties voor de advertentietekst vraagt.