Haarlemmermeer mag gronden Groene AS onteigenen

De gemeente Haarlemmermeer mag gronden onteigenen voor de Groene AS in Badhoevedorp. Daarvoor is bij Koninklijk Besluit toestemming verleend. De gemeente had bij De Kroon een verzoek tot onteigening ingediend om deze gronden in eigendom te krijgen om zo de ecologische zone te kunnen maken.

De gemeente heeft een deel van de gronden voor de Groene AS nog niet kunnen aankopen. De eigenaar wilde graag zelf de ecologische zone op haar gronden maken. De Groene AS is samen met (Sport)Park De Veldpost een van de vijf deelgebieden van de gebiedsontwikkeling Badhoevedorp.

Impressie van het gebied
Author:
gemeente Haarlemmermeer

Impressie van de ecologische zone

Ecologische verbindingszone

De Groene AS verbindt grote en kleine natuurgebieden tussen Amstelland en Spaarnwoude. Zo ontstaat een ecologische verbindingszone en een aantrekkelijk landschap dat geschikt is voor recreatie. De Groene AS wordt ook aangelegd in Badhoevedorp, ten zuiden van de Schipholweg.

Goede samenhang

Wethouder Mariëtte Sedee (Ruimtelijke Ordening en gebiedsontwikkeling Badhoevedorp) is blij met dit Koninklijk Besluit.

Dit geeft ons de kans om sportpark De Veldpost en de Groene AS in goede samenhang te ontwikkelen. Ook rekent de gemeente het maken en onderhouden van een ecologische zone tot haar verantwoordelijkheid.

Sportpark De Veldpost

Op 3 april 2020 is bij Koninklijk Besluit toestemming verleend om de gronden te onteigenen voor het toekomstig sportpark De Veldpost. Tegen het bestemmingsplan was beroep ingesteld. De Raad van State heeft op 20 mei 2020 dit beroep ongegrond verklaard. Hierdoor is het bestemmingsplan onherroepelijk. Nu ook voor de Groene AS toestemming is verleend voor de onteigening kan de ontwikkeling van het hele gebied door.

1 okt 2020