Haarlemmermeer kijkt vooruit na besluit Noord-Holland Duinpolderweg

De gemeente Haarlemmermeer werkt al jaren samen met een aantal partijen aan het project Duinpolderweg. Deze partijen, die samen de stuurgroep Duinpolderweg vormen, werken aan een betere bereikbaarheid, verkeersveiligheid en leefbaarheid van de regio Bollenstreek en Haarlemmermeer. Gisteren heeft de provincie Noord-Holland, de voorzitter van de stuurgroep, aangegeven niet door te willen gaan met het project en alleen de (Nieuwe) Bennebroekerweg in Haarlemmermeer te verbreden.

Op 25 maart kwam de Stuurgroep Duinpolderweg, bestaande uit de bestuurders van de gemeenten Haarlemmermeer, Hillegom en Lisse, Samenwerkingsverband Holland-Rijnland, Vervoerregio Amsterdam en de provincies Zuid- en Noord-Holland, via een conference call bij elkaar. Tijdens die vergadering gaf de provincie Noord-Holland aan alleen de (Nieuwe) Bennebroekerweg in Haarlemmermeer te willen verbreden en de overige delen van de Duinpolderweg niet uit te voeren.

Kaartje van de Duinpolderweg

Kaartje van de Duinpolderweg.

Dubbel gevoel

Wethouder Marja Ruigrok (Verkeer en Vervoer):

Het voorgenomen besluit van de provincie Noord-Holland geeft een beetje een dubbel gevoel. Aan de ene kant weten we nu wel waar we aan toe zijn en kunnen we voorzichtig vooruitkijken. Daarnaast maakt het feit dat Noord-Holland de (Nieuwe) Bennebroekerweg wel wil gaan verbreden het mogelijk om een deel van onze woningbouwopgave te realiseren. Daar zijn we blij mee. Tegelijkertijd lijkt door dit besluit een totaaloplossing voor de bereikbaarheid verder weg.

Passende oplossingen

Het project Duinpolderweg bood een oplossing voor de veiligheid en bereikbaarheid van onze kleine kernen Zwaanshoek, Beinsdorp en Lisserbroek. Wethouder Ruigrok: “Dit zijn belangrijke vraagstukken voor onze inwoners waar we in de stuurgroep graag afspraken over hadden willen maken. Dat dit niet gelukt is betreuren we.” Na de definitieve besluitvorming in Provinciale Staten van Noord-Holland over het voorgenomen besluit wil de gemeente Haarlemmermeer zo snel als mogelijk samenwerken met haar buurgemeenten en de beide provincies om voor de resterende opgaven passende oplossingen te verkrijgen.

Wethouder Ruigrok besluit:

Ondanks dit besluit blijven we naar de toekomst kijken en naar andere maatregelen die een oplossing kunnen bieden. We staan open voor een constructieve samenwerking met onze buurgemeenten en provincies. Ook gaan we, binnen de mogelijkheden die er wel zijn, met de provincie Noord-Holland en de Vervoerregio in gesprek over de aanpak en realisatie van het opwaarderen van de Nieuwe Bennebroekerweg.

26 mrt 2020