Haarlemmermeer doet kennis op tijdens Fieldlab-festival

Deel deze pagina
Biddinghuizen verwelkomde zaterdag 20 maart voor het eerst in een jaar tijd weer festivalbezoekers. Op het evenemententerrein van Walibi Holland werd het zevende  proefevenement van Fieldlab gehouden. Er werden in totaal 1500 bezoekers binnengelaten. Een van die bezoekers was wethouder Marja Ruigrok: “Ontzettend leuk en leerzaam! Ik neem deze kennis mee terug naar Haarlemmermeer en hoop dat op we deze manier weer veilig en snel meer mogelijk kunnen maken.“

Na proefevenementen in een congrescentrum, een theater en een poppodium (Ziggo) was het zaterdag tijd voor testen in de buitenlucht. Tijdens deze testen kijken onderzoekers hoe verschillende evenementen op termijn veilig en verantwoord kunnen worden georganiseerd. Het aantal deelnemers neemt per test ook toe. In Biddinghuizen waren er 1500 gasten aanwezig. Zaterdag 27 maart bij de WK-kwalificatiewedstrijd van Oranje tegen Letland mogen 5000 toeschouwers de Arena binnen. 

Onderzoek gericht op contactmomenten

De focus bij het proefevenement in Biddinghuizen lag op de dynamiek van contactmomenten en het gedrag van bezoekers. Ook de luchtkwaliteit werd op verschillende plekken van het terrein gemeten. Voor het monitoren van de contactmomenten kregen alle festivalgangers een kastje (tag) omgehangen dat zichtbaar gedragen moest worden. Met de tags kon de organisatie elke festivalbezoeker volgen en zien met wie de bezoeker in contact kwam en hoelang. Alle data van de onderzoeken worden gedeeld zodat iedereen ervan kan leren.

“Voor de organisatoren was het een heel klein festival (1.500 bezoekers), voor de wetenschap een groot onderzoek (1.500 deelnemers). Ongelofelijk waardevol dat we op deze manier leren om evenementen veilig te kunnen organiseren” zegt Marja Ruigrok.

OpenluchtFestival van Fieldlab

Marja Ruigrok: “Ik neem deze kennis mee naar Haarlemmermeer."

 

Fieldlabs

Een onderdeel van de praktijktesten is dat bezoekers een aantal coronamaatregelen loslaten. Op die manier kunnen onderzoekers zien of ook met andere maatregelen veilig evenementen kunnen worden georganiseerd. Deze andere maatregelen zijn bijvoorbeeld dat iedereen vooraf aan de praktijktest een PCR-test (Polymerase Chain Reaction) doet om te kijken of iemand het coronavirus heeft. Toegang is alleen mogelijk met een negatief testbewijs. Achteraf roepen de onderzoekers alle deelnemers dwingend op om 5 dagen na het event nogmaals een PCR-test te doen. Hiermee kijken de onderzoekers hoe groot de testbereidheid is onder bezoekers en het helpt bij het bron- en contactonderzoek van de GGD als er besmettingen optreden tijdens het evenement.

Betrokken partijen Fieldlabs

Fieldlabs is een gezamenlijk initiatief vanuit de evenementensector, van zakelijke tot publieksevenementen en van cultuur tot sport, verenigd in het EventPlatform, de Alliantie van Evenementenbouwers en de overheid. Het is in samenwerking met wetenschappers en kennisinstellingen, de Topsectoren Creatieve Industrie en Life, Sciences & Health en CLICKNL. Het programma wordt ondersteund door de ministeries van VWS, OCW, EZK en JenV.

Gepubliceerd op: 
22 mrt 2021