Groot onderzoek naar koopgedrag van start

Deel deze pagina
De detailhandel is de afgelopen jaren veranderd. Waar het online winkelen een sterke groei heeft doorgemaakt, is op straat vaker leegstand zichtbaar en veranderen winkels in bijvoorbeeld horeca of woningen. Gemeenten en provincies zetten zich samen met winkeliers in voor aantrekkelijke stadscentra, wijk- en dorpscentra en een compleet winkelaanbod. Om dit zo goed mogelijk te doen, is regelmatig onderzoek naar koopgedrag van groot belang.

Begin september werd daarom met een grootschalig onderzoek gestart uitgevoerd door bureau I&O Research op verzoek van de provincies Noord-Holland, Noord-Brabant, Utrecht en Zuid-Holland. Ook de gemeente Haarlemmermeer neemt deel aan dit onderzoek.  

Drie mensen winkelen in een winkelcentrum

Waar winkelen mensen het liefst en hoe tevreden zijn ze met het aanbod? Foto: Renata Jansen Fotografie. 

Doel

Doel van het onderzoek is om in beeld te brengen waar inwoners winkelen,  hun dagelijkse boodschappen of doelgerichte aankopen doen. Maar ook hoe tevreden ze zijn over de verschillende locaties. Al deze informatie brengt het functioneren en de aantrekkelijkheid van winkelgebieden in beeld. Naast detailhandel wordt dit jaar ook horeca en ontspanning onderzocht. Ook de impact van de coronacrisis komt in beeld. 

Mooi dat we nu zowel informatie over winkels als horeca verzamelen voor verschillende gebieden. Dat geeft houvast voor de toekomst, 

aldus wethouder Marja Ruigrok. 

 Deelnemers gezocht 

Het onderzoek is nu gestart. Inwoners van Haarlemmermeer ontvangen een uitnodiging van de Provincie Noord-Holland voor deelname aan het onderzoek. De huishoudens zijn willekeurig geselecteerd. Deelnemen kan door online een vragenlijst in te vullen. Inwoners die geen brief krijgen, maar wel graag willen meedoen kunnen de vragenlijst invullen via www.startvragenlijst.nl/koopgedrag. Onder alle deelnemers van het onderzoek worden 100 Horeca Cadeaukaarten van 25 euro verloot. Wethouder Johan Rip:

Ik roep inwoners op om vooral mee te doen aan dit onderzoek. Met hun hulp weten we waar we waar onze inwoners behoefte aan hebben en waar we het winkelaanbod moeten verbeteren.

Meer informatie 

Voor meer informatie over het onderzoek is er de website www.kso2021.nl. Daar staat onder andere een kort filmpje met uitleg over het onderzoek. Mailen kan naar info@kso2021.nl.  

Gepubliceerd op: 
7 sep 2021