Groeten uit Hoofddorp?

Publicatiedatum:
dinsdag 08-05-2018
De zon neemt afscheid van een warme dag. Verschillende gradaties blauw en roze kleuren de lucht. Het spiegelgladde water weerkaatst de pasteltinten. Tot zo ver de achtergrond van wat een mooi aanzicht van de Toolenburgerplas had kunnen zijn. Op de voorgrond, notabene om de afvalbak heen, is het gras van de oever van deze recreatieplas bezaaid met rotzooi. Groeten uit Hoofddorp?

Asociaal

De verontwaardiging op de Facebookpagina ‘Je bent Hoofddorper als’ over de rotzooi die recreanten hebben achtergelaten blijkens de foto van Mike Kastelein is groot. "Je bent te beroerd om fatsoenlijk je troep op te ruimen…", heeft hij eronder gezet. Enkele tientallen reacties dáár weer onder maken duidelijk dat er niet zo heel verschillend wordt gedacht over dit gedrag; het is asociaal, schandalig, normen en waarden zijn ver te zoeken en de boetes kunnen niet 'vet' en 'hoog' genoeg zijn.

Mentaliteitskwestie

Beleidsadviseur Alex Jansen herkent het beeld van de ansicht van Mike Kastelein. Het is al een paar dagen lang mooi weer, de Toolenburgerplas wordt druk bezocht en dus wordt er ook meer rotzooi achtergelaten. Het lijkt wel een optelsom en volgens de ambtenaar is het dat helaas ook. Alex Jansen spreekt van een ‘’mentaliteitskwestie”. Reageerder Jacqueline Eickhoff vat die mentaliteit als volgt samen:

"En dan die vuilnisbak er zo wat naast. Maar ja, opruimen kost ze waarschijnlijk te veel moeite na zo’n zware dag liggen."

De spijker op zijn kop, vindt Alex Jansen.

"Er staan bakken volop. Daar ligt het niet aan. Ze zijn lelijk maar we kunnen niet zonder."

Afval is niet alleen een lelijk gezicht, het trekt ook ongedierte aan en zorgt voor een slechte waterkwaliteit.

De boel de boel laten

Een aantal reageerders doet de suggestie om de troep gewoon te laten liggen zodat de recreanten met hun eigen gedrag worden geconfronteerd. Doordat de gemeente de boel elke ochtend weer netjes laat opruimen, lokt ze juist uit dat recreanten de oevers opnieuw als stortplek gebruiken, is de gedachte hierachter.

Alex Jansen vindt de boel de boel laten echter geen optie.

"Het is allerminst zeker dat je op die manier de dader met zijn gedrag confronteert. Je loopt grote kans dat je juist goedwillende recreanten met de rotzooi van hun voorgangers opscheept. Vergeet niet: er zijn ook heel veel recreanten die het gebied wel netjes willen achterlaten. Vaak zijn dat ook de bewoners van de omliggende woonwijken. Die zijn dikwijls meer betrokken bij hun recreatiegebied. En ik zou niet graag zien dat zij in de rotzooi van een ander moeten gaan zitten."

Ratten

"Daar komt nog bij dat als we afval laten liggen, we ongedierte aantrekken, zoals ratten, dat ziektes verspreidt. Het kost al zo veel moeite om de waterkwaliteit van de Toolenburgerplas op peil te houden zodat er kan worden gezwommen. Laten we ook de recreatiemogelijkheden op de oevers bewaken."

De beleidsadviseur reageert desgevraagd op de suggestie om meer met boetes strooiende boa’s rond te laten lopen.

"Ook in de gemeenteraad klinkt de roep om extra boa’s steeds luider maar bij mijn weten is er nog geen geld voor vrijgemaakt. Verder heeft het optreden tegen afval dumpende recreanten geen topprioriteit bij de handhavers."

Geen berusting

Alex Jansen benadrukt dat hij niet van berusting wil weten. Maar de oplossing voor de misstand moet vooral bij de inwoners en andere gebruikers van de recreatiegebieden worden gezocht, maakt hij duidelijk. Zo bezien, zegt hij, is hij zelfs blij met het opstootje op Facebook over de troep aan de boorden van de Toolenburgerplas.

Alex Jansen:

"Bij al die mensen is duidelijk ook geen sprake van berusting. Ik deel hun verontwaardiging. Sowieso bespeur ik veel betrokkenheid bij onze recreatiegebieden. We krijgen vaak tips. Dat waarderen we enorm, ga daar vooral mee door."

"Terug naar het afval. Ik denk dat voorbeeldgedrag op de wat langere duur moet werken. En spreek anderen ook aan op de rotzooi die ze achterlaten. Vergeet niet dat we als samenleving voor de kosten opdraaien. Hoe meer rotzooi er naast de bakken ligt en moet worden opgeruimd, hoe hoger de heffingen. Je hebt echt recht van spreken als je iemand aanspreekt."