Gezocht: Slachtoffers cybercriminaliteit die hun verhaal willen doen

Deel deze pagina
Iedereen kent wel iemand die slachtoffer is geworden van cybercriminaliteit. Denk aan oplichting via Marktplaats, WhatsApp of via datingsites, maar ook aan phishing, hacking en ransomware. Los van de financiële gevolgen hebben slachtoffers ook last van emotionele schade. Noord Holland Samen Veilig en Slachtofferhulp Nederland zijn op zoek naar slachtoffers die (anoniem) hun verhaal willen doen om anderen te waarschuwen.

Het aantal meldingen en aangiften van cybercriminaliteit is in 2020 in Noord-Holland fors gestegen. Door het delen van slachtofferverhalen willen Noord Holland Samen Veilig (NHSV) en Slachtofferhulp Nederland inwoners van Noord-Holland voor de gevolgen van cybercriminaliteit waarschuwen. NHSV - een samenwerkingsverband tussen politie, Openbaar Ministerie en 34 gemeenten – zoekt via de website www.hetslachtofferspreekt.nl slachtoffers van cybercriminaliteit in de regio die (anoniem) hun verhaal willen doen. Ervaringsverhalen van slachtoffers dragen bij aan het bewust worden van de gevaren van cybercrime. NHSV wil er op deze manier voor zorgen dat mensen zichzelf beter tegen de gevaren beschermen door maatregelen te nemen.

Een hacker aan het werk achter zijn computers

Cybercriminaliteit is een groeiend probleem. Het kan iedereen overkomen. Foto: Shutterstock. 

Ervaringen delen 

Ondanks de aandacht voor de toename van het aantal cybercrimeslachtoffers in de regio lees je relatief weinig gedetailleerde verhalen en ervaringen van slachtoffers. Marieke Verhagen, projectleider bij Noord-Holland Samen Veilig, denkt dat het delen van cyberslachtofferverhalen in de regio bij kan dragen aan de bewustwording en zelfredzaamheid van inwoners:

Dat cybercrime een snelgroeiend probleem is, dat alleen maar erger wordt, blijkt wel uit de cijfers. In 2020 nam het aantal meldingen en aangiften in Noord-Holland zelfs met 78 procent toe ten opzichte van 2019. Criminelen gaan steeds geraffineerder te werk. Door verhalen van slachtoffers te delen, willen we samen met deelnemende gemeenten de gevolgen van cybercriminaliteit communiceren om meer leed te voorkomen. Niemand kan zich meer permitteren om te denken dat het hem of haar niet overkomt. Dat bewijzen de vele slachtoffers in onze regio.  

Ingrijpend 

Het meemaken van een misdrijf is erg ingrijpend. Jaarlijks helpt Slachtofferhulp Nederland 200.000 slachtoffers en nabestaanden hun leven weer op te pakken na een ingrijpende gebeurtenis. Slachtofferhulp biedt emotionele hulp, begeleidt in het strafproces en helpt bij het aanvragen van schadevergoeding. Mensen die slachtoffer zijn van cybercriminaliteit en behoefte hebben aan hulp of advies kunnen contact opnemen met Slachtofferhulp Nederland. 

Deelnemende gemeenten aan de campagne ‘Het Slachtoffer Spreekt’ binnen de politie-eenheid Noord-Holland zijn naast Haarlemmermeer ook Alkmaar, Bergen, Beverwijk, Beemster, Castricum, Den Helder, Drechterland, Edam-Volendam, Enkhuizen, Heerhugowaard, Heemstede, Hollands Kroon, Landsmeer, Langedijk, Oostzaan, Purmerend, Stedebroec, Uitgeest, Velsen, Waterland en Wormerland.  

Meld je verhaal 

Slachtoffers van cybercrime, uit Haarlemmermeer of één van de andere deelnemende gemeenten, die hun verhaal (anoniem) met anderen willen delen kunnen terecht op www.hetslachtofferspreekt.nl voor meer informatie.  Ook is het mogelijk om ervaringen te mailen naar info@nh-sv.nl. NHSV gaat vertrouwelijk om met de gedeelde informatie. Een communicatieadviseur van NHSV neemt contact op om samen te bekijken op welke manier de ervaring gebruikt kan worden om anderen te behoeden voor cybercriminaliteit. 

Gepubliceerd op: 
19 jul 2021