Gemeenteraad vergadert over profielschets burgemeester

Publicatiedatum:
dinsdag 05-03-2019

Per 1 januari zijn Haarlemmerliede en Spaarnwoude en Haarlemmermeer gefuseerd tot de nieuwe gemeente Haarlemmermeer. Vorig jaar op 21 november waren er verkiezingen voor de gemeenteraad van de nieuwe gemeente. Die nieuwe raad begon op 2 januari met zijn werk. Op 10 januari benoemde de raad de wethouders voor het nieuwe college, de ‘regering’ van de gemeente. Maar het college is nog niet compleet. Er moet nog een burgemeester komen. Volgens de wet moet de raad daarvoor een officiële vacature uitschrijven. Dat begint op donderdag 7 maart met het opstellen van de advertentietekst voor die vacature: wat voor burgemeester wil de gemeente?

Enquête

Met een digitale enquête heeft de raad aan de inwoners gevraagd wat zij belangrijk vinden bij de keuze voor de burgemeester. 827 mensen hebben gereageerd en hun reacties zijn verwerkt in de profielschets. Als belangrijkste eigenschappen noemden inwoners dat de burgemeester zichtbaar aanwezig en aanspreekbaar moet zijn, dat hij of zij verbindend, daadkrachtig en standvastig is en boven de partijen staat. Verder moet de burgemeester volgens de inwoners er voor álle inwoners en álle kernen zijn, en zich vooral richten op handhaving, openbare orde en veiligheid en een goed en integer bestuur van de gemeente.

De nieuwe ambtsketen

De nieuwe ambtsketen. Foto: Jur Engelchor

Installatie op 10 juli

Aanstaande donderdag 7 maart stelt de raad de profielschets vast. Kandidaten kunnen zich daarna melden bij de commissaris van de koning van Noord-Holland. Ook benoemt de raad dan een vertrouwenscommissie van vijf raadsleden, die sollicitatiegesprekken met kandidaten gaat houden. Op maandagavond 3 juni is er een besloten raadsvergadering waarin het besluit valt welke kandidaat wordt voorgedragen voor benoeming door de koning. Op woensdagavond 10 juli is dan de installatie van de burgemeester.

In november 2017 vertrok Theo Weterings om burgemeester in Tilburg te worden. Sindsdien is Onno Hoes waarnemend burgemeester.

De ontwerp-profielschets en de uitkomsten van de inwonersenquête staan bij de raadsstukken van 7 maart, te vinden via ibabs.eu of de iBabs-app (inloggen met site: Haarlemmermeer, e-mailadres: burger (zonder @), wachtwoord: burger). Meekijken met de vergadering kan via gemeenteraad.haarlemmermeer.nl.