Gemeente niet verantwoordelijk voor verzakte brandgangen

Deel deze pagina
De brandgangen in Getsewoud in Nieuw-Vennep zijn niet in eigendom en ook niet in beheer van de gemeente. Dat betekent dat de eigenaren van de percelen die aan de brandgangen grenzen zélf de verzakkingen moeten aanpakken.

Achter de woningen

De problemen in de brandgangen komen naar voren in de schriftelijke vragen die Forza! hierover heeft gesteld. Bezorgde bewoners maakten de fractie opmerkzaam op ‘extreme verzakkingen’ van de paden achter de woningen in de woonwijk. Net als de raadsleden vinden ze dat er sprake is van een gevaarlijke situatie, overdag maar zeker ook in het donker. Er zou op een aantal plekken sprake zijn van hoogteverschillen van tien centimeter waardoor de straatkolken, die er bovenuit steken letterlijke struikelblokken vormen. Door de verzakkingen is ook de waterafvoer niet in orde waardoor volgens Forza! verstoppingen in het onderliggend schoonwaterriool kunnen ontstaan.

Een brandgang in Getsewoud

Een voorbeeld van een brandgang, een 'steeg' achter de huizen in Getsewoud. Foto: gemeente Haarlemmermeer 

Beantwoording

Forza! dringt bij het college aan op snel ingrijpen. Burgemeester en wethouders ontkennen in hun beantwoording van de schriftelijke vragen niet dat er verzakkingen zijn in de brandgangen van Getsewoud. Maar ze spreken wel tegen dat de gemeente hiervoor verantwoordelijk is en dat het aan hen is om de problemen op te lossen.
De brandgangen zijn destijds bij de verkoop van de woningen in eigendom van de eigenaren van aangrenzende percelen overgedragen. Deze eigenaren, particulieren en woningcorporaties, zijn gezamenlijk verantwoordelijk voor het beheer en onderhoud van deze grond, rapporteren burgemeester en wethouders. De onderhoudsverplichtingen en erfdienstbaarheden zijn in de akte van overdracht van de grond opgenomen. 
 

Gepubliceerd op: 
17 feb 2021