‘Gemeente moet zélf ook tegels wippen’

Een grote hoeveelheid onnodige verharding, typeert de gemeentelijke gebiedsbeheerder Michael Ardewijn de stenen vlakte bij wijkpark Overbos ter hoogte van Elspeterbos. Wethouder Marjolein Steffens-van de Water, na lange coronatijd weer op werkbezoek, dit keer in gebied Midden (Hoofddorp), beaamt dat volledig.

Verbazing en ergernis vechten bij haar om voorrang. Hoe kun je zo’n op een parkeerterrein gelijkend, kaal en vandaag ook nog eens natgeregend plein bedenken? “Wat dachten ze, dat wijkpark is wel groen genoeg?”

Wethouder Marjolein Steffens en gebiedsbeheerder Michael Ardewijn staan op een groot verhard terrein

Wethouder Marjolein Steffens en gebiedsbeheer Michael Ardewijn (midden) zijn het eens: de gemeente moet zelf ook tegels wippen. Foto: gemeente Haarlemmermeer.

Landschapsarchitect

Toch heeft in 2010 een heuse landschapsarchitect al dat steen bedacht. En heeft de gemeente het ook een goed idee gevonden, anders lag het er niet. Sterker nog, een eindje verderop ligt er nog eentje, iets minder omvangrijk, dat wel.

The Times They Are A-Changing, zong Bob Dylan al in 1964. Een waarheid als een koe want dat wethouder Steffens deze plek te zien krijgt tijdens haar werkbezoek is vanwege opmerkingen van een mevrouw die in Overbos woont over de actie tegel wippen: inwoners worden aangespoord tegels uit hun tuin te verwijderen en te vervangen door groen om zo bij te dragen aan het waterproof maken van de gemeente maar die gemeente zélf laat het bij Elspeterbos zelf afweten. Dat is ongeveer wat ze heeft gezegd.

Amazone

Ze is er zelf niet bij op deze natte ochtend maar ze krijgt gelijk van het gehele gezelschap op het pleintje. Afgesproken wordt om via participatie te komen tot plannen voor verbetering, vooruitlopend op de grote renovatie. Hetzelfde geldt voor die andere stenen vlakte.

Ook bij wijkcentrum Amazone in Toolenburg worden knopen doorgehakt. Ook dáár is vergroening de wens. Van de brede stoep langs het terras, waar bezoekers als de zon flink schijnt het gevoel hebben dat ze op de barbecue liggen, kan best een stukje af om ruimte te creëren voor beschuttend groen. En van de achtertuin valt iets mooiers te maken, een pluktuin wellicht, Maar dan wel graag met hulp van omwonenden. Adoptie kan de oplossing zijn, twittert wethouder Steffens nog diezelfde ochtend.

Een voorbeeld van hoe het ook kan: de inclusieve vissteiger in de IJtochtzone

Een voorbeeld van hoe het ook kan: de vissteiger in de IJtochtzone. Foto: gemeente Haarlemmermeer.

Vissteiger

Bij de vissteiger in de IJtochtzone ter hoogte van de Hankstraat hoeven geen knopen te worden doorgehakt. Daar worden duimen opgestoken omdat het zo’n mooie plek is geworden. Met dank aan een omwonende en aan de Belangengroep Gehandicapten Haarlemmermeer (BGH). Want het is een inclusieve vissteiger geworden, geschikt en toegankelijk voor iedereen.

12 okt 2021