Financiële strop voor ondernemer die geen eindafrekening NOW indient

Deel deze pagina
Ondernemers die aan het begin van de coronacrisis NOW-steun (Tijdelijke Noodmaatregel Overbrugging voor Werkgelegenheid) hebben ontvangen dreigen die eind dit jaar terug te moeten betalen. Ruim één op de drie ondernemers heeft nog geen cijfers ingediend. Wie niet bewijst, moet álles terugbetalen.

Zelf in actie komen

Ondernemers moeten voor 31 oktober 2021 cijfers inleveren bij het UWV die laten zien dat ze recht hadden op de noodsteun. Maar veel ondernemers weten niet dat ze daarvoor zélf in actie moeten komen. Dat blijkt uit een onderzoek van de uitkeringsinstantie. Als bedrijven niet snel inzage geven in de boeken, moet de ondernemer het hele voorschot terugbetalen.

Winkelen tijdens corona op anderhalve meter afstand en met looprichtingen

Winkelen tijdens de coronacrisis op anderhalve meter afstand en met looprichtingen. Foto: Kees van der Veer.

‘Niet op de hoogte’

Op basis van eigen onderzoek stelt het UWV dat van de duizenden werkgevers die geen eindafrekening indienden, 37 procent aangeeft niet op de hoogte te zijn van het feit dat zij zelf actie moeten ondernemen. Slechts vijftien procent wacht bewust af, volgens het onderzoek. Ook dat is niet zonder risico.

Topdrukte bij accountants

Voor ondernemers die, afhankelijk van de steunronde, 100.000 euro, 125.000 euro of meer aan loonsubsidie kregen, betekent dat ze meer moeten doen om de financiële documentatie voor de aanvraag rond te krijgen. Zij hebben namelijk een accountantsverklaring nodig.

Het is belangrijk dat werkgevers weten dat ze zélf in actie moeten komen en dat ze nu aan de slag moeten    

zegt wethouder Economie en Ondernemerschap Johan Rip.  Werkgevers kunnen al sinds oktober vorig jaar hun definitieve berekening aanvragen. Uiterlijk op 31 oktober 2021 moet de aanvraag bij het UWV zijn ingediend.

Vragen?

Voor vragen kunnen ondernemers terecht bij de informatiepagina van het UWV. Daarnaast is het mogelijk om te bellen naar het UWV, telefoon NOW via 088 - 898 20 04.

Gepubliceerd op: 
9 aug 2021