Extra ruimte voor terrassen in Haarlemmermeer

Met de afgekondigde versoepeling van de coronamaatregelen kunnen sommige sectoren weer geleidelijk open. Zo horen de horecaondernemers vanavond tijdens de persconferentie van premier Mark Rutte en minister Hugo de Jonge, wellicht dat ze binnen de richtlijnen van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) op 1 juni hun terras weer mogen openstellen.

Als gevolg van de 1,5 meter maatregel kunnen er op die terrassen echter veel minder gasten terecht. Ondernemers delen hun terechte zorgen over deze maatregel met de wethouders Economische Zaken Marja Ruigrok en Johan Rip. En daarnaast delen ze ook hun creatieve ideeën en plannen voor hun bedrijfsvoering in de 1,5 meter economie.

Opgestapelde stoelen op het Van Stamplein

Opgestapelde stoelen op het Van Stamplein. Foto: Kees van der Veer

Het college en de raad willen extra ruimte geven voor die ideeën en plannen.

Zo willen we het mogelijk maken dat er ruimere terrassen komen. Uitbreiding van terrassen op bijvoorbeeld pleinen, parkeervlakken, waterkades en trottoirs moet op basis van tijdelijke regels mogelijk zijn. Het initiatief voor verruiming willen we vooral bij de ondernemers laten. Hiermee willen we ook oneerlijke concurrentie voorkomen

aldus wethouder Marja Ruigrok.

De wethouders voeren wekelijks overleg met ondernemersverenigingen en Koninklijke Horeca Nederland afdeling Haarlemmermeer. Daarnaast zijn alle horecaondernemers en openbare instellingen met terras (denk aan dorpshuizen, sportkantines en culturele instellingen) individueel benaderd over hun wensen en ideeën. Samen met genoemde partijen werkt de gemeente deze ideeën uit. Daarnaast stelt de gemeente een handreiking op met richtlijnen voor de horeca om voor 1 juni de terrassen uit te kunnen breiden. Voor opening van de reguliere terrassen en horeca volgen wij de landelijke regels. Wethouder Johan Rip:

Volgende week dinsdag, neemt het college een besluit over deze richtlijnen. De Coronaspoedwet is leidend en we sluiten aan op het protocol van Koninklijke Horeca Nederland (KHN). Op dit moment hebben een goede en veilige regulering van de bezoekers en de mogelijkheid voor extra ruimte voor de terrassen prioriteit.

Alle informatie over de richtlijnen en de handreiking is na besluitvorming in de collegevergadering college na 26 mei ook te vinden op de speciale pagina voor ondernemers op de site van de gemeente Haarlemmermeer. Alle horecaondernemers en openbare instellingen met terras krijgen de handreiking ook toegestuurd.

19 mei 2020