Er komt heel wat kijken bij het uurtje van De Spetters

Deel deze pagina
Publicatiedatum: 
maandag 16-04-2018
De blinde dame die telkens in het water plonst en met haar sprong, naar eigen zeggen, Michael Jackson nabootst. Of het onstuitbare groepje dat, zodra het te water is gegaan, een uur lang fanatiek baantjes trekt. Hun enthousiasme en hun blije gezichten zijn de beloning voor de twintig vrijwilligers van zwemgroep De Spetters, een onderdeel van Stichting De Aanloop.

Deze vrijwilligersorganisatie zorgt voor activiteiten voor mensen met een verstandelijke beperking. Zowel in het clubhuis aan de Kruisweg in Hoofddorp als daarbuiten. Elke zaterdagmiddag, tussen juli en september, bezoeken zo’n veertig Spetters het zwembad van Sportcomplex Koning Willem-Alexander (SKWA) in Floriande. Roel Haijtink is hoofdleider, al zo’n vijf jaar. Hij en de andere vrijwilligers hebben afgelopen zaterdag uit handen van wethouder Marjolein Steffens-van de Water de pluim overhandigd gekregen, behorend bij de toer die het college maakt langs initiatieven in de polder die een bijdrage leveren aan de zogenoemde Meer voor Elkaar-samenleving. Uit waardering voor hun vele en mooie werk.

Zwemgroep De Spetters

De Spetters zijn elke zaterdag druk bezig in het water. Foto: Jur Engelchor 
 

Open dag

Haijtink is blij met deze aandacht. Hij had het college en de gemeenteraad uitgenodigd voor de open dag van De Spetters.

"Hoe meer mensen er komen kijken hoe beter. Lang niet alle ouders komen naar het zwembad toe. Soms omdat ze er niet meer zijn, soms omdat ze niet in de gelegenheid zijn, soms om andere redenen. Dat is wel eens triest ja. De mensen genieten ervan. Door De Spetters zijn ze een middagje de deur uit. Dit is recreatie voor ze. Maar ook beweging. Een mooie compensatie voor de bezuinigingen in de woonvoorzieningen."

Maar ook voor de vrijwilligers mag er best aandacht zijn, vindt Haijtink. Want er komt heel wat kijken bij zo’n uurtje zwemmen, plonzen en spetteren. Voor hemzelf niet in de laatste plaats.

Niet meer de jongste

Hij wil er best wat over vertellen, maar alleen als ook de naam van zijn voorganger, Jan Nanne, wordt vermeld.

"Die heeft het véél langer gedaan dan ik. Is nu 75 jaar. Nog steeds de gangmaker van onze nieuwsbrief. Ik? Ik ben 69. Nee, ook niet meer de jongste. Maar het is inherent aan mijn leeftijd dat ik dit doe. Ik heb de tijd. Op mijn leeftijd nemen je werk en je kinderen je niet meer in beslag."

Marjolein Steffens en vrijwilligers van zwemgroep De Spetters

De Spetters en vrijwilligers genieten elke zaterdagmiddag van een dagje in het bad. Foto: Jur Engelchor


Kledinghaakjes

De Spetters gaan rond half vijf te water. Roel Haijtink heeft er dan al voor gezorgd dat de bodems van de baden op de juiste hoogte zijn gebracht: 1.35 meter voor de spetterende Spetters. En één op 1.85 meter. Lachend zegt hij:

"Anders lopen ze alleen maar."

Ook het omkleden vergt de nodige aandacht en inspanningen van de vrijwilligers.

"Sommigen kunnen dat grotendeels zelf, maar er zijn er ook die daarbij één-op-één worden begeleid. Je moet je voorstellen dat het voor een autistische Spetter heel gecompliceerd kan zijn dat er een ander aantal haakjes beschikbaar is voor zijn kleren en tas dan hij of zij is gewend. Weg is dan de structuur waar deze mensen niet buiten kunnen. Je kunt hen niet zo maar zeggen: hang dan je jas over hetzelfde haakje als je tas. Daar komt méér bij kijken."

Met een biertje op de bank

Zelf moet Haijtink ervoor zorgen dat er telkens voldoende vrijwilligers op de been zijn. Soms is dat lastig, vooral in vakantietijd.

"Veel vrijwilligers zijn stelletjes, echtparen. Ik ben er dan dus minstens twee tegelijk kwijt. Er zijn ook jongeren bij met een baantje in de supermarkt. Als daar het rooster wijzigt, moet ik ook weer gaan puzzelen."

Ook het vervoer van en naar het SKWA is 'een dingetje'. De Spetters komen uit 22 woonvoorzieningen, veruit de meeste in Haarlemmermeer, vandaan. Of uit het clubgebouw van De Aanloop. Of uit het ouderlijk huis. In de meeste gevallen worden ze per taxi vervoerd. Een logistieke operatie die meestal wel - maar soms ook niet - vlekkeloos verloopt.

Haijtink: 

"Het komt voor dat de taxi niet komt en ik uiteindelijk zelf maar ga rijden."

Hij is zaterdags pas aan het begin van de avond weer thuis.

"Dan heb ik het helemaal gehad, ja."

Met een biertje op de bank kijkt hij dan tevreden terug op weer een geslaagd zwemuur van De Spetters.