Enquête: wie moet voorrang op een sociale huurwoning krijgen?

Publicatiedatum:
dinsdag 05-02-2019
Inwoners van Haarlemmermeer en ook van andere gemeenten in de Metropoolregio Amsterdam kunnen hun mening geven over wie voorrang hoort te krijgen op sociale huurwoningen. Er wordt nagedacht over een nieuw systeem van toewijzing.

Enorme vraag

De vraag naar sociale huurwoningen (tot €720 per maand) is enorm en het aanbod is relatief gering. Sommige groepen woningzoekenden zijn urgenter dan anderen. De wachttijd is in de regio Amsterdam is gemiddeld erg lang. Er worden nieuwe manieren van toewijzen onderzocht, zodat woningzoekenden die dringend een woning nodig hebben, zo spoedig mogelijk worden geholpen. Tegelijkertijd moeten ook andere woningzoekenden nog aan de beurt kunnen komen. Verder wil de gemeente de doorstroming bevorderen. Daardoor vinden uiteindelijk meer huishoudens een woning die bij hen past.

Nieuw woningnet

Het nieuwe woonverdelingssysteem geldt voor drie samenwerkende regio`s: Zaanstad Waterland, Amstelland Meerlanden en Amsterdam. In totaal gaat het om 15 gemeenten en 12 corporaties. De nieuwe regels gaan alleen gelden voor sociale huurwoningen in deze regio. Het aanbod van sociale huurwoningen is te vinden onder WoningNet Stadsregio Amsterdam en Woonmatch Waterland. In 2020 moet dit nieuwe voorstel worden vastgesteld.

Flat met huurwoningen aan Graan voor Visch

Flatwoningen in de wijk Graan voor Visch. Foto: Kees van der Veer

Meerdere bouwstenen

De mening van inwoners is één van de bouwstenen bij het maken van een nieuw woonverdelingssysteem. Mede op basis van de gesprekken met gemeenteraden, belanghebbenden en de enquête onder inwoners wordt een voorstel op hoofdlijnen opgesteld.

Inwonersenquête

Inwoners mogen hun mening geven over de verdeling van sociale huurwoningen van corporaties met een huur tot €720,- in de genoemde gemeentes. Het zijn tien vragen over wie voorrang mag krijgen op een sociale huurwoning. Invullen kan tot 13 februari 2019. Klik hier om naar de enquête te gaan.