En de winnaar is: stoomgemaal in Halfweg

Deel deze pagina
Het is bekend: het stoomgemaal in Halfweg is officieel uitgeroepen tot het ‘Monument van het jaar’. Dat maakte cultuurwethouder Marja Ruigrok donderdag 10 september bekend. Met de verkiezing tot 'Monument van het jaar' vraagt het gemeentebestuur meer aandacht voor het bijzondere culturele erfgoed in Haarlemmermeer. Ook zoekt de gemeente aansluiting bij de landelijke Open Monumentendag, jaarlijks in het tweede weekend van september.

Wethouder Marja Ruigrok:

“Op één stem na is er dit jaar maar liefst 1700 keer gestemd! Dat vind ik fantastisch. Op die manier geven we samen steeds meer betekenis aan de eretitel 'Monument van het jaar'. Op naar 2500 stemmen in 2021!”

het stoomgemaal in Halfweg

Het stoomgemaal in Halfweg is gekozen tot hét monument van 2020. Foto: Kees van der Veer

Fascinerende verhalen

Net als voorgaande jaren heeft de erfgoedcommissie ook dit jaar drie monumenten genomineerd die aansluiten bij het thema van Open Monumentendag. Dit jaar is dat ‘leermonument’. Want van ieder monument kun je iets leren. De genomineerden waren de voormalige landbouwschool in Hoofddorp, de Margaretha’s hoeve in Nieuw-Vennep en het stoomgemaal in Halfweg. Sommige monumenten hebben of hadden een leerfunctie. Andere monumenten vertellen verhalen uit het verleden: lessen over de geschiedenis en de identiteit van Haarlemmermeer. Haarlemmermeer kent prachtig erfgoed. Wethouder Ruigrok: “Erfgoed is een zaak van mensen. Mensen van vroeger, mensen van nu, mensen van later. Ik vind het erg belangrijk dat iedereen kan genieten van ons erfgoed en toegang heeft tot het fascinerende verhaal van Haarlemmermeer. Een verhaal waar je trots en verbondenheid aan kunt ontlenen.”

Wethouder Marja Ruigrok met de genomineerden en de winnaar

 wethouder Marja Ruigrok met de drie genomineerden: Margaretha’s Hoeve in Nieuw-Vennep, Stoomgemaal Halfweg (de winnaar) en Landbouwschool Hoofddorp. Foto: Jur Engelchor

Achtergrond

De landbouwschool is een klassiek voorbeeld van een leermonument: het is ontworpen om in te leren. In januari 1922 is deze in Amsterdamse Stijl ontworpen landbouwschool in gebruik genomen. De leerlingen zaten in de winter in de schoolbanken en in de zomer gingen ze op stage bij een boerenbedrijf. Daarom wordt het ook wel de landbouwwinterschool genoemd. Tegenwoordig is hier een kinderopvang gehuisvest.

De Margaretha’s Hoeve uit 1880 is een voorbeeld van een typische verlengde stolpboerderij. Aan de rechterkant van de boerderij bevindt zich een ook nog een TBC-huisje. Door de verbouwing en restauratie is het een plek geworden waar dementerende mensen kunnen wonen. Een oude boerderij die geschikt is gemaakt voor een nieuwe functie.

Het stoomgemaal in Halfweg heeft een belangrijke rol gespeeld in het droogleggen van ‘het Haarlemmermeer’ tussen 1849 en 1852. Het is het oudste en grootste nog werkende schepradstoomgemaal ter wereld. Tegenwoordig is het stoomgemaal niet meer in gebruik als gemaal. Het is nu een museum waar veel te leren is over de waterhuishouding in de polder. Het gemaal staat nog regelmatig ‘onder stoom’.

Open Monumentendag en Dag van de Architectuur

Op zaterdag 12 en zondag 13 september 2020 is het weekend van Open Monumentendag. Ook de Dag van de Architectuur vindt plaats op 12 september.
Tijdens dit weekend is er een aantal monumenten opengesteld voor bezoekers. Ook zijn er activiteiten zoals rondwandelingen en workshops. De mogelijkheden zijn dit jaar beperkt vanwege het coronavirus.
Klik hier voor het programma van de Open Monumentendag.

Klik hier voor het programma van het Podium voor Architectuur.

Gepubliceerd op: 
11 sep 2020