En de nieuwe kinderburgemeester is...

Deel deze pagina
Publicatiedatum: 
vrijdag 13-04-2018
Als er op woensdagochtend 11 april een mini-file ontstaat op de rotonde vóór het raadhuis, dan weet je dat er ín het raadhuis iets bijzonders staat te gebeuren. Een sliert fietsende basisscholieren is op weg naar de Dag van de Kinderraad. Deze dag zal de nieuwe kinderburgemeester worden benoemd en stemt de Kinderraad op een voorstel om Haarlemmermeer leuker en gezonder te maken.

Als de fietsen zijn geparkeerd, iedereen de trappen naar de burgerzaal heeft genomen en de jassen zijn opgehangen, ontstaat er een giebelige sfeer. Een beetje zenuwachtig wachten de leerlingen van groep 7 van Klavertje Vier en Sterrenschool Bikube tot ze de raadzaal in mogen.  

Officieel moment

Vandaag wordt de huidige kinderburgemeester, Merel Breur opgevolgd. Maar niet voordat ze uitgebreid in het zonnetje is gezet door de voorzitter van de kinderraad, mevrouw Fien Eveleens, tevens raadslid in de gemeenteraad. Tot ieders verrassing komt ook de ‘grote-mensen-burgemeester’ even langs om een praatje te maken met Merel en de vier kandidaat-kinderburgemeesters.

“Ook ik heb een drukke dag vandaag, maar ik was vastbesloten hier aanwezig te zijn. Vandaag ben ik even jullie gast.”

De scheidend kinderburgemeester ontvangt voor haar inzet het afgelopen jaar uit handen van burgemeester Hoes een unieke oorkonde van de gemeente en een prachtige foto van haar samen met oud-burgemeester Weterings, met wie ze natuurlijk ook veel heeft samengewerkt. Dan is het tijd voor de pitches van de kandidaten. Voor Klavertje Vier zijn dat Sara en Julia. Lilas en Sander zijn de kandidaten van Bikube. Een jury bepaalt wie de nieuwe kinderburgemeester wordt. Merel maakt de envelop met de uitslag open. Haar laatste officiële taak is de bekendmaking van haar opvolger. Dan moet de ambtsketen af. 

En de nieuwe kinderburgemeester is….

Julia Pieters van Klavertje Vier uit Hoofddorp is het aankomende jaar kinderburgemeester van Haarlemmermeer. Uit haar pitch:

“Ik wil graag dat iedereen het naar zijn zin heeft. Daar ga ik als kinderburgemeester voor zorgen. Mijn belangrijkste kwaliteit is dat ik ideeën van kinderen helder aan volwassenen kan uitleggen.”

Zichtbaar glunderend krijgt ze de ambtsketen door de burgemeester omgehangen. Het voelt onwerkelijk. Hoes:

“Gelukkig heb je nu een jaar de tijd om eraan te wennen."

Ook heeft hij nog een tip voor zijn nieuwe collega:

“Doe vooral de dingen die je leuk vindt. Ga genieten en durf ook ‘nee’ te zeggen tegen dingen die je misschien niet zo leuk vindt.” 

Merel Breur en Fien Eveleens

De scheidend kinderburgemeester ontvangt uit handen van raadlid Fien Eveleens een afscheidscadeau. Foto: Danny de Casembroot


Voor hij vertrekt richt de burgemeester zich nog even tot de drie andere kandidaten:

“Natuurlijk nemen we geen afscheid van jullie. Kinderen die zich zo betrokken hebben opgesteld en zoveel voor de gemeente willen doen, die laten we niet lopen.” 

Dan mag Julia naast mevrouw Eveleens aan de voorzitterstafel gaan zitten om het debat over de ingediende voorstellen van de Kinderraad te leiden. Ze neemt letterlijk de plek van Merel over. De allereerste uitspraak van de nieuwe kinderburgemeester:

“Dit voelt héél goed!” 

Buiten spelen, dát is belangrijk 

De twee basisscholen hebben elk twee plannen ingediend. De presentaties zijn opvallend goed voorbereid, kort en bondig. De scholieren nemen hun taak zeer serieus, rustig en weloverwogen presenteren ze hun plannen. Het thema blijkt telkens ‘lekker buiten spelen’ te zijn Dát vinden de kinderen dus belangrijk. Klavertje Vier wil een GPS-speurtocht organiseren, rond de Toolenburgerplas. In hun tweede voorstel pleiten ze voor aanpassingen van bestaande speeltuinen, zodat ook kinderen met een beperking er kunnen spelen. Sterrenschool Bikube stelt voor een sportdag te organiseren voor jong en oud, Sportland, waar je kunt tennissen, voetballen, basketballen en fietsen (als je tenminste zelf je fiets meeneemt). Tot slot presenteert Bikube hun doolhofplan.

Burgemeester Onno Hoes feliciteert de nieuwe kinderburgemeester

Burgemeester Onno Hoes feliciteert de nieuwe kinderburgemeester Julia Pieters. Foto: Danny de Casembroot
 

Opvallend volwassen 

Als een volleerd voorzitter leidt Julia het debat. Nadat alle vragen zijn gesteld en beantwoord, mogen de kinderraadsleden stemmen. Anoniem. Als de stemmen zijn geteld maakt kinderburgemeester Julia de winnaar bekend. Het voorstel met de meeste stemmen is Sportland. Als er vanuit de scholieren van Bikube gejuich opklinkt, neemt mevrouw Eveleens het woord om uit te leggen hoe een stemming in de raad werkt:

“Ik begrijp jullie blijdschap, en het is natuurlijk fijn dat jullie voorstel gewonnen heeft en zal worden uitgevoerd, toch is het nu niet meer júllie voorstel. Door te winnen is de beslissing unaniem. Nu is Sportland het voorstel van ons allemaal, dus van de hele Kinderraad."

Blij dat ik erbij was

Daar kan iedereen zich gelukkig in vinden. Een beetje moe van de lange ochtend, maar zeer tevreden pakken de scholieren hun jassen en gaan de fietsen weer van het slot. Al gauw voeren ze het hoogste woord:

“Ik ben blij dat ik hier was, anders hadden we nu taal en rekenen gehad!” 

Dag van de Kinderraad 

Voor de Dag van de Kinderraad worden afwisselend basisscholieren uit de regio Noord, Midden en Zuid uitgenodigd. Dit jaar was Hoofddorp aan de beurt, volgend jaar doen ook scholen uit Haarlemmerliede en Spaarnwoude mee. Leerlingen gaan aan de slag met een lesprogramma over de Kinderraad. Ze richten een partij op, leren presenteren en debatteren, en maken een voorstel over iets dat ze willen hebben of veranderen in hun eigen leefomgeving. Voor de uitvoering van het winnende kinderraadsvoorstel is 5.000 euro beschikbaar.