Egginkpenning voor Huib, onze boswachter

Publicatiedatum:
vrijdag 08-02-2019
“Voor Huib, onze boswachter”. Zo luidt de inscriptie van de D. Egginkpenning die Huibert Jan van den Heuvel (“Zeg maar Huib”) kort geleden heeft gekregen. “Dank voor je toewijding en zorg”, staat erachter.

Na bijna 45 jaar in dienst te zijn geweest van de gemeente Haarlemmermeer moet de 69-jarige ambtenaar er nu toch écht mee stoppen. Met tegenzin. “Er zijn collega’s die al tien jaar naar hun pensioen uitkijken en met tegenzin werken. Ik heb het nog altijd reuze naar mijn zin, mijn werk is kennelijk goed, anders had ik die penning niet gekregen en ik moet stoppen. Dat voelt niet helemaal goed”, zegt hij.

Bijzondere ambtenaar

Huib van den Heuvel is een bijzondere ambtenaar. Die penning, die hij na een lange speech van wethouder Marjolein Steffens-van de Water mocht ontvangen, is het bewijs. De penning is een geschenk van het college aan ambtenaren die de gemeentedienst verlaten en zich door bijzondere toewijding aan hun taak hebben onderscheiden. Uit het relaas van wethouder Steffens viel op te maken dat hij zich onder meer onderscheidde door de bijzondere toewijding aan zijn taak. Ook zijn bijzondere vakkennis van het groen, zijn creativiteit en volharding maakten het verschil.

Haarlemmermeerse Bos

De rest van het verhaal van de wethouder ging over het Haarlemmermeerse Bos. Geen wonder, want daarmee is Huib van den Heuvel zo’n beetje vergroeid. Toen hij in 1974 werd aangesteld was zijn voornaamste taak het uitoefenen van toezicht op de aanleg van het bos, dat in 1979 werd opengesteld voor het publiek. De ontwikkeling van het Haarlemmermeerse Bos, dat 115 hectare meet,  kreeg een extra impuls doordat in Haarlemmermeer in 2002 de Floriade werd gehouden. En sinds 2003 is het bos voor het dancefestival Mysteryland wat de Johan Cruijff Arena voor Ajax is. Huib van den Heuvel maakt dit rijtje af door Concours Hippique te noemen. Inmiddels is het Haarlemmermeerse Bos uitgegroeid tot een regionale trekpleister voor dagjesmensen, wandelaars, trimmers, fietsers, bootcampers, zwemmers, surfers, hondenbaasjes, ruiters en sportvissers. En deze opsomming van gebruikersgroepen is vast niet compleet.

Boswachter Huib

Boswachter Huib van den Heuvel kreeg de D. Egginkpennig vanwege zijn bijzondere toewijding aan zijn werk. Foto: Jur Engelchor

Dirk Eggink

Huib van den Heuvel heeft deze stormachtige ontwikkelingen van het bos, dat hij zelf toch liever een park noemt, van dichtbij meegemaakt. Hij bracht er veel werkuren door. En ook na gedane arbeid was hij er te vinden want hij woont letterlijk in zijn werkplek. Net als de naamgever van zijn penning want voor de toenmalige gemeentesecretaris Dirk Eggink was het Oude Raadhuis ook woon- en werkplek tegelijk. Voor Huib van den Heuvel is het Haarlemmermeerse Bos voortaan alleen nog maar zijn woonplek. Hij draait er niet omheen: dat doet pijn. “Mijn werk is mijn hobby", zegt hij.” De Eggink-penning biedt troost.

“Die krijg je niet zomaar. De waardering voor mijn werk van collega’s en het college is blijkbaar groot. Dat doet me goed.”

Boerenzoon

Was er dan helemaal nooit iets vervelend aan zijn werk? Toch wel, blijkt. Huib van den Heuvel zet zichzelf neer als een boerenzoon in een ambtelijke organisatie om zijn punt te kunnen maken. Niet dat hij zich dagelijks Alice in Wonderland voelde maar hij heeft er jaren over gedaan om zich de wondere wereld van afstemmen, overleggen en politieke sensitiviteit eigen te maken. En om zich daarbij prettig te voelen.

Maagdelijk

Zijn kennis en kunde waren ook meer dan welkom bij het ontwikkelen en beheren van grootschalig groen op andere plekken in de gemeente zoals Toolenburgerplas en PARK21. Ook bemoeide hij zich met sportvelden. Allemaal spekkie naar zijn bekkie. “Voor een boerenzoon. Voor mij is het volkomen logisch en natuurlijk om me hiermee bezig te houden. Ik heb altijd mijn boerenverstand gebruikt. Zo zitten de meeste groene mensen in elkaar", vertelt hij. Dat van dat boerenverstand, dat zou hij graag meegeven als advies bij zijn afscheid. “Blijf dat gebruiken”, zegt hij. Plus het advies om zo veel mogelijk 'maagdelijke Haarlemmermeerse grond' te gebruiken. Liever dat dan die van elders aan te kopen, wil hij graag dat z’n laatste woorden aan het adres van de gemeente zijn. Bij deze genoteerd.