Eerste knikkertegel van plastic doppen overhandigd

Deel deze pagina
Zaterdag is het World Cleanup Day: een wereldwijde opruimactie van zwerfvuil. In aanloop daarnaartoe heeft wethouder Marjolein Steffens-van de Water (fysieke leefomgeving én jeugd) de eerste knikkertegel van gerecyclede Haarlemmermeerse plastic doppen overhandigd aan Anne Niehe, directeur van basisschool Bommelstein in Nieuw-Vennep.

Al enkele jaren ondersteunt de gemeente Haarlemmermeer lessen op scholen over zwerfafval. Die gaan bijvoorbeeld over hoe lang het duurt voor verschillende materialen zijn afgebroken en hoe je zwerfafval kunt voorkomen. Ook ruimen kinderen zwerfafval in de omgeving van de school op. Steeds vaker vragen kinderen of er ‘iets’ gemaakt kan worden van het afval dat zij vinden. Uit die vraag is een knikkertegel ontstaan, gemaakt van plastic doppen die kinderen op straat hebben gevonden. Dat is een primeur. NMCX, centrum voor duurzaamheid, wil de knikkertegel in Haarlemmermeer samen met scholen gaan produceren. 

Anne Niehe, wethouder Marjolein Steffens-van de Water en Virgil Bawits van NMCX met de knikkertegel

Anne Niehe (basisschool Bommelstein), wethouder Marjolein Steffens-van de Water en Virgil Bawits (NMCX) met de knikkertegel. Foto: Jur Engelchor

Basisschool Bommelstein kreeg de primeur omdat de school koploper is in afval scheiden en het opruimen van de omgeving rondom de school. Directeur Anne Niehe:

Voor onze leerlingen is het gewoon logisch dat je van afval weer iets nieuws maakt. 

Heel concreet

Veel ouders en kinderen denken dat recycling duur en ingewikkeld is. Maar de realiteit is anders. Dat laat NMCX zien met deze knikkertegel. Samen met een recyclingexpert is een eenvoudige en goedkope manier bedacht om de knikkertegel te maken. Hierdoor is het mogelijk die ook echt in Haarlemmermeer te produceren. Zo wordt duurzaamheid voor kinderen heel concreet. NMCX wil hiermee nog meer kinderen inspireren om een bijdrage te leveren aan het verminderen van plastic afval. 

3 kilo plastic

De knikkertegel is gemaakt van ongeveer 3 kilo weggegooid vermalen plastic. Het is een kleurrijke stoeptegel met een knikkerkuiltje. Elke tegel is weer anders en laat zien dat je mooie dingen kunt doen met afval. Tegelijkertijd staat de knikkertegel symbool voor samen en veilig buiten spelen. De knikkertegel wordt gedoneerd aan scholen en wijkraden die zich inzetten voor het gezamenlijk schoonhouden van de wijk. Ook wijkraden die een opschoonactie organiseren zijn van harte uitgenodigd hun gevonden doppen in te leveren bij NMCX. 

Lekker samen buitenspelen

Met de knikkertegel willen de gemeente en NMCX zwerfafval tegengaan en kinderen op een leuke manier bewuster maken van wat je met gerecycled materiaal kan doen. Bovendien stimuleert de knikkertegel kinderen om lekker buiten samen te spelen. Wie weet draagt de knikkertegel eraan bij dat er in de nabije toekomst heerlijk ouderwets en duurzaam wordt geknikkerd.
 

Gepubliceerd op: 
16 sep 2020